ASLANLAR GİBİ ‘TURKOVAC’IMIZ VAR!

ASLANLAR GİBİ ‘TURKOVAC’IMIZ VAR!

Ali Eyce yazdı...

Salgın döneminde uzun süre kendimizi tam koruma altında tuttuktan sonra aşının ortaya çıkmasıyla dünyadaki bütün insanlar gibi biraz rahatladık.

Bağışıklık sistemimizi bu salgına karşı koruma gücünü yükselten hale getirdik.

İlk aşılar Biontech ve Sinovac’tı.

Aşıların Türkiye’ye gelişinin hatırlarsınız. Bütün televizyonlar canlı yayınla vermişti. Uçak havalimanına iniyor ve hangarındaki aşılar büyük kolilerle, araçlarla içerilere taşınıyordu.

O dönem devletin yöneticilerinde de ark arka açıklamalar geliyordu. Şu kadar aşı geldi, şu kadar daha gelecek, Türkiye aşının varlığı konusunda sıkıntı yaşamayacak, Almanya’da, Rusya’da gerekli girişimler yapıldı ve aşı gönderme önceliği elde edildi vs.

O dönem devleti yönetenler bir yandan da daha uzun sürmesi beklenen salgın sürecinde, insanların aşı sıkıntısı yaşamaması için yerli aşı üretimi konusunda Türkiye’deki beyin gücüne maddi ve manevi destek vermeye başladı.

Kayseri’de Erciyes Üniversitesi’nde bu konuda ciddi bir çalışma hazırlığına girildi. Birinci faz, ikinci faz, üçüncü faz, denemeler derken Türkiye’nin aşısı TURKOVAC yapıldı ve Dünya Sağlık Örğütü’de diğer aşılar gibi acil kullanımla aşı olarak TURKOVAC’ın kullanılmasına onay verdi.

Türkiye, Dünya’da aşı üretebilen birkaç ülkeden birisi oldu.

Hem kendi insanlarına aşı bulma sorununu çözdü, hem de yurt dışında aşı verme konusunda birçok teklifle de karşı karşıya kaldı.

İlk doz aşımı Alman menşeili Biontech vuruldum. O günlerde TURKOVAC olmadığı için, bir de bağışıklık sistemine güvenenlere yüzde 95’in üzerinde koruma sağladığı için.

Üçüncü doz olan, hatırlatma aşısı zamanı geldiğinde yerli ve milli aşımız TURKOVAC’ın büyük hastaneleri sevkiyatı başlamıştı.

Gittim, ‘Bana TURKOVAC’ aşısı yapın dedim ve yaptılar.

Aşının üçüncü, yedinci ve on beşinci günlerde Sağlık Bakanlığı’nda telefonla arayarak, aşı sonrası yaşadıklarımla ilgili sordular.

Aşının olası bir yan etkisinin, bilinemeyen bir tepkisinin olup olmadığını geniş çaplı olarak bir daha denetledikleri belli.

Biontech vurulduğumda hissettiğim, iki gün süren kol ağrısın dahi hissetmedim Turkovac vurulduğumda.

Aşıya güven var ama denetimi de elde bırakmamışlardı.

Biontech vurulduğumda bırakın Almanya’yı, Türkiye’den bir kişi dahi aşıyla ilgili denetim yapmadı.

Ondandır ki, ilk aşı bulunduğunda herkesin kafasında bin bir soru çıktı, yayıldı.

Aşıyı bulduk, vurduk demekle iş bitmiyor.

Aşı TURKOVAC olunca yapılan bu denetim aşıya karşı güveni bin kat daha attırdı.

Sözün özü, Türkiye’nin aslanlar gibi TURKOVAC’ı var, sağlık içinde yaşama gücü var.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.