Astronot kıyafetinin içinde tuvalet de olacak

Astronot kıyafetinin içinde tuvalet de olacak

Dahili tuvalete sahip giysiler, acil durumlarda hayat kurtaracak. OCSSS projesi kapsamında geliştirilen giysi, en ince detaylarına kadar düşünülerek tasarlanıyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, astronotlar için yeni bir uzay giysisi geliştiriyor.

NASA’nın yeni Astronot kıyafetinde tuvalet olacak

Astronotların iki farklı tipte kıyafeti bulunuyor. Bunlardan birisi uzay yürüyüşleriiçin kullanılan beyaz renkli ve oldukça büyük olan giysiler, diğeri ise uzay aracının içerisinde giyilen daha esnek giysiler.

Yeni geliştirilen Orion giysisi ise kalkış ve iniş sırasında kullanılacak. Yeni giysi acil durumlarda astronotu 6 gün boyunca hayatta tutacak şekilde tasarlanıyor.

Astronotun 6 gün boyunca hayatta kalması için gereken her şeyi barındıracakolan Orion, oksijenyemeksu ve tuvalet gibi ihtiyaçların hepsine cevap verebilecek şekilde geliştiriliyor.

”Çok uzun bir süre”

Konuyla alakalı açıklama yapan Proje Lideri Kirstyn Johnson, küçük bir alana çok fazla şey sığdırmaya çalıştıklarını, bu nedenle oldukça zorlandıklarını söyledi.

Ayrıca Johnson, 6 gün boyunca bir giysi içerisinde yaşamanın oldukça zorlu bir süreç olacağını, bu süreci kolaylaştırmak için çalıştıklarını söyledi.

Elon Musk da geliştiriyor

Elon Musk‘ın CEO’su olduğu SpaceX de uzay giysisi test ediyor. SpaceX tarafından geliştirilen giysi çok daha küçük bir yapıya sahip. Astronotların rahat hareket etmesi için tasarlanan giysiler, aynı zamanda maksimum güvenliği de amaçlıyor.

SpaceX tarafından geliştirilen giysinin ilk örneklerinden bir tanesi şu anda Elon Musk’ın Mars yolculuğunda olan Tesla Roadster‘ının içerisinde.

Falcon Heavy ile Mars’a kişisel arabası Tesla Roadster’ı gönderen Elon Musk, aracın içerisine de yeni geliştirdikleri giysiyi giymiş ‘Starman’i koydu.

Bu sayede de giysinin ilk uzay testleri yapılmış oldu. Ekip, halen giysi üzerindeki sensörlerden bilgi almaya devam ediyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.