Astronotlar için özel ilaç keşfedildi!

Astronotlar için özel ilaç keşfedildi!

Kozmik radyasyon, astronotlarda hafıza kaybı gibi birçok bilişsel tehlikeye neden oluyor.. Bilim insanları, kozmik radyasyon etkilerinden kurtulabilmek için astronotlara özel bir ilaç keşfetti.

Kütleli ve yüksek enerjili tanecikler içeren madde demetleri olan kozmik ışınlar, derin uzay araştırmalarında astronotlar için en büyük tehlikelerden biridir. Kozmik radyasyon sonucunda astronotlar, hayati sinapslarını kaybedebilir veya hafıza kaybı yaşayabilir. UCSF araştırmacıları, bu tehlikeyi sadece bir hap ile önlemenin yolunu buldu.

Araştırmada, PLX5622 adı verilen bir ilacın, kozmik radyasyondan kaynaklanan hafıza problemlerini potansiyel olarak önlediği keşfedildi. Fareler üzerindeki testlerde ilacın, ışınlanmış bağışıklık sistemi hücrelerini (mikroglia) sağlıklı örneklerle değiştirmeye zorladığı görüldü. Bu değişim ile hafıza fonksiyonlarına zarar verebilecek inflamasyon önlenebiliyor.

İlacın bir diğer önemli avantajı ise uzun ömürlü bir etkiye sahip olması. Tedavi edilmeyen farelerde, kozmik radyasyona maruz kalmalarından yaklaşık üç ay sonra hafıza problemleri görüldü. Ancak ilacı alanlarda sağlıklı davranışlar gözlemlendi.

Bileşiminde kanser tedavisinde kullanılan bileşikler olan ilaç, sanıldığından daha çabuk bir şekilde insanların kullanımına sunulabilir. Kanser tedavisinden sonra bilişsel sorunların önlenmesine yardımcı olabilir veya alzheimer gibi hastalıkların etkilerini hafifletir.

Ayrıca uzay araştırmalarında astronotların kullanımına sunulmasının yanı sıra, gelecekte uzay kolonilerinde yaşayacak kişiler de bu ilacı kullanabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.