At çişi yumurtası bakın neye iyi geliyor!

At çişi yumurtası bakın neye iyi geliyor!

Görüntüsü ve kokusu mide bulandırıyor ama bakın neye iyi geliyor...

Yüzlerce yıl önce Çinli'lerin dikkatini çeken bu yumurta şimdi ise turistler tarafından keşfedildi. Özel yöntemlerle hazırlanan bu yumurtanın neye iyi geldiğini ve neden at çişi yumurtası denildiğini birazdan öğreneceksiniz.


“Söylentiye göre, bir gün bir çiftçi çamurlu bir gölette bir ördek yumurtası bulmuş. Tadına bakıp çok hoşuna gidince ve yumurtanın kendisini zehirlemediğini görünce kendisi de yumurtaları o şekilde saklamaya başlamış.

Böylece Çin’in Hong Kong ve Güney Asya bölgelerinde yüzyıllardır sevilen bir yiyecek ortaya çıkmış. Bu söylentilerin doğruluğuna dair elde herhangi bir kanıt yok. Ancak araştırmalar bu geleneğin 500 yıl öncesine, Ming Hanedanlığı’na kadar dayandığını gösteriyor. Ancak yumurtayı saklama biçimi de diğer yumurtalardan farklı…


Önce bir küpe çay, kireç, tuz ve taze odun külünden oluşan bir sıvı karışım doldurularak gece boyunca soğumaya bırakılıyor. Ertesi gün ördek, bıldırcın ya da tavuk yumurtaları bu karışıma konarak yedi hafta ile beş ay arasında değişen bir süre boyunca beklemeye bırakılıyor. Yani adı asırlık yumurta diye yüz yıl bekletmek gerekmiyor.
Öncelikle yumurtanın görüntüsü itici bulunabiliyor. Alışılmış bembeyaz yumurta akı ve parlak turuncu yumurta sarısının yerine, jel kıvamındaki bu yumurtalar, koyu kahverengi ve siyahımsı yeşil bir renk alıyor.  
Ayrıca pis bir amonyak kokusuna saçıyorlar.

Bundan dolayı bu yumurtalara “at çişi yumurtası” da deniyor. Çocukluğundan itibaren bu yumurtayla büyümüş insanlar ona alışıyor.
 

Kokusu kötü ama tadı enfes
 

Restoranlarda sunulmaya başlanılan bu yumurtanın,  tıpkı küflü peynirde olduğu gibi tadının güzel fakat kokusunun kötü olduğu söyleniyor.

 

Diş ağrısı için kullanılıyor
 

Severek tüketilen bu yumurtanın diş ağrısını giderici özelliği bulunuyormuş

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.