Av. Hamza Nar: "Osmanlı'dan kalma tapunuz varsa araştırın"

Av. Hamza Nar: "Osmanlı'dan kalma tapunuz varsa araştırın"

Medya Ege TV'de canlı olarak yayınlanan 'Hakkımız Hukukumuz' programının konuğu İzmir Barosu Avukatlarından Hamza Nar oldu.

 

Medya Ege TV'de yayınlanan Gazeteci Ali Eyce'nin hazırlayıp, sunduğu 'Hakkımız Hukukumuz' programında İzmir Barosu Avukatlarından Hamza Nar konuk oldu. Gayrimenkul hukuku üzerine bilgilendirme yapan Avukat Hamza Nar, özellikle Osmanlı döneminden kalma gayrimenkuller konusunda herkesi dikkat etmesi, geçmişi araştırması gerektiğine vurgu yaptı.

32sd1g23sd45sdfg.jpg

Osmanlı döneminde kalma tapuların Osmanlıca yazıldığı için ayrıca uzman bilirkişiler tarafından incelenmesi ve sonuca bağlanması gereken bir konu olduğunun altını çizen Avukat Nar, "Kişi, kendisinin soyuyla ilgili bir araştırma yaptığında, soyunun başka yerlerde olduğunu tespit ettiyse, dedelerinin oralarda gayrimenkulleri olup, olmadığı konusunda araştırma yapmasında fayda var. Elinde Osmanlı yazılan tapu varsa bir adım daha önde olacak olan bu kişilerin, tapuları yoksa dahi, soylarının yaşadığı yerlerde tapu araştırmasına gidebilirler. Bu konuda Ankara'da çok geniş bir Osmanlı arşivi var ve bu bütün herkese açık bir arşiv. Kişi dedesinin bir yerde Osmanlı döneminde malı olup, olmadığını tespiti konusunda buradan faydalanabilir dedi.

5s6d.jpg

Eski tapularla ilgili eskiden zaman aşımı olduğunu ve 10 üzerinden geçtiği için hak kaybı olduğunu ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, kişilerin kayıtlı tapularını korumayı devletin sorumluluğunda olduğunu belirtmesinden sonra bu zamanaşımının kalktığını belirten Avukat Hamza Nar, "Elinizde tapunuz varsa, tapulu arsanız ister hazinenin uhdesine geçsin, ister başka şahısların, buradaki hakkınızı ama gayrimenkul, ama maddi karşılığı olarak almanız mümkün. Yeterki, burası benim dedemin, babamın vs diyebilen bir belgeniz olsun. Devlet, kişilerin mallarını korumak zorunda. Adliyelerde 'Adalet mülkün temelidir' diye yazar. Mülkü korumak da devletin esas görevidir” dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum