Av. Yusuf Akın: "Yayalar üstünler ama dikkatli olsunlar"

Av. Yusuf Akın: "Yayalar üstünler ama dikkatli olsunlar"

Medya Ege TV’de Gazeteci Yazar Ali Eyce’nin hazırlayıp, sunduğu ‘Hakkımız Hukukumuz’ programına İzmir Barosu Avukatlarından Yusuf Akın konut oldu.

Şehirlerde hak ihlallerini ve hukuki süreçleri değerlendiren Avukat Akın, şehirde yaşamanın yazılı kanunlar ve yazıl olmayan haklarla korunduğunu, şehir yaşamamınım koruması için de korunması gerektiğini belirtti.  Avukat Yusuf Akın, “Şehirde yaşamanın herkesin haklarına saygı göstermek, insanın yaşam haklarının her şeyin üstünde tutması gerekiyor. Öncelikle bu şehri yönetenlerin, bu sorumluluğu taşıyanların bu konuda kanunen yapması gereken görevleri vardır. Onlar bu şehri yönetirken, biz şehir insanlarının yollarda yürümesi, evlerinde oturması, sokaklarda gezinmesi sırasında vatandaşların şehircilik haklarını koruması gerekiyor. Kaldırım, yol vs. işgallerine son vermeli. İnsanların hayatlarını idame ettireceği kamusal alanlardaki bu işgalleri görevi gereği yapması gerekir” dedi.

img_2604.jpg

Şehirde yaşamanın kültürel bir yönü olduğuna dikkat çeken Avukat Akın, “Şehirde yaşamanın ve yaşayabilmenin en önemli kuralı, yaşadığımız şehrin her metrekaresine sahip çıkabilmekten geçer. İnsanlar, yaşamlarını kısıtlayan her şeye karşı şikâyet hakkını kullanmalı ve bu şehri insanlarının yaşayabildiği bir alan haline çevirebilmeli. Örneği, ben hala bir durakların ihlal edildiğini, çöp depolama alanlarından sağlık bilgisi kurallarının uygulanmadığını, yeşil alanlarda yeşil alan katliamların yaşandığını maalesef üzülerek görüyorum. Bu şehri yönetenlerin, geçmişte 5 yıl boyunca sorunların çözümüyle ilgili bir şey yapmadan, tekrardan aday olarak insanların karşısına çıkmasını da çok anlamsız buluyorum. Sizin yapmadıklarınızı, gelecekte yapacağınıza bu şehirde yaşayan insanlar nasıl inanabilir?’ dedi.

Yayaların üstünlüğü konusunda çıkan kanuna da değinen Avukat Yusuf Akın, “Yayaların üstünlüğü son derece yerinde bir kanun. Ancak bunun kültürel olarak toplumumuza yerleşmesi biraz zaman alacaktır. Çünkü kanunun anlaşılması ve bazı sonuçlarının bu toplum tarafından yaşanarak görülmesi gerekiyor. İşte bu nedenden dolayı, vatandaşlarımız kanun çıktı, yayaların üstünlüğü başladı düşüncesiyle kendilerini yollara atmasınlar. Tedbiri elden bırakmasınlar. Ama denetimi de elden bırakmasınlar. Zira bu kanun maddesinin yerleşmesi ve bu kültürün oluşması da yine onların kişisel denetim ve haklarına sahip çıkmasıyla mümkün olacaktır. Hak ihlali durumunda yayaların, fotoğraf çekerek, telefonla ihbar yaparak bu durumu görevlilere bildirsinler” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.