Avrupa Birliği’nde Türk malı dezenfektan alarmı

Avrupa Birliği’nde Türk malı dezenfektan alarmı

OLAF, koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana Avrupa çapında sağlık açısından tehlike arz eden 140 bin litreye yakın el dezenfektanına el konduğunu açıkladı.

Tüm dünyada milyonlarca insanın yakalandığı ve 1 milyon 600 binden fazla da can kaybının yaşandığı koronavirüs salgınında uzmanlar el yıkamanın ve dezenfektan kullanımının önemine dikkat çekiyor. Bu kapsamda dezenfektanlara olan talep çok fazla.

Ancak bu konuda da sahte dezenfektan endişesi yaşanıyor. Avrupa Birliği (AB) de bu kapsamda Türk mallarına yönelik alarm haline geçmiş durumda. 

AB Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF), koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana Avrupa çapında sağlık açısından tehlike arz eden 140 bin litreye yakın el dezenfektanına el konduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada el dezenfektanlarının Türkiye menşeli olduğu ve tehlikeli seviyelerde metanol içerdiği vurgulandı. Metanolün baş ağrısı, bulanık görme ve hatta körlüğe yol açabileceğine dikkat çekildi.

Buna göre eylül ayı sonunda İrlanda'ya yapılan şüpheli bir sevkiyat tespit edildi. Dublin'de durdurulan kargoda yapılan incelemeler sonucunda dezenfektanın "kabul edilemeyecek seviyede metanol içerdiği" belirlendi.

Aynı dezenfektanın başka bölgelere de sevk edildiği tespit edildi. AB merkezli çeşitli şirketlerin farklı isimler altında faaliyet gösteren Türk üreticiden el dezenfektanı siparişi verdiği belirlendi.  OLAF Genel Müdürü Ville Itala, "Bu ürünlerin insanları koruması gerekiyor, zarar vermesi değil. OLAF soruşturmaları kapsamında şimdiye kadar 900 şirket ortaya çıkarıldı ve liste uzuyor" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.