Avrupa, tarihinin en sıcak ikinci kışını yaşadı

Avrupa, tarihinin en sıcak ikinci kışını yaşadı

Bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre, iklim değişikliği şiddetlenmeye devam ederken, Avrupa rekor düzeydeki en sıcak ikinci kışından çıkıyor.

AB’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından yayımlanan verilere göre, Aralık’tan Şubat’a kadar Avrupa’da ortalama sıcaklık, 1991-2020 ortalamasının 1,4 derece üzerindeydi.

Bu, yalnızca 2019-2020 kışını aşan, Avrupa’nın rekor düzeydeki en sıcak ikinci kışı olarak yer alıyor.

Avrupa, Aralık ayı sonlarında ve Ocak ayı başlarında, rekor düzeydeki kış sıcaklıklarının ülkeleri etkilediği ve kar eksikliği nedeniyle kayak merkezlerini kapanmaya zorladığı şiddetli bir kış sıcak dalgası yaşadı.

Avrupa Komisyonu 2 Ocak’ta, İsviçre’nin Altdorf kasabası da dahil olmak üzere kıta genelinde yüzlerce sıcaklık rekorunun kırıldığını duyurdu.

C3S, sıcaklıkların özellikle Doğu Avrupa’da ve İskandinav ülkelerinin kuzeyinde yüksek olduğunu söyledi. Avrupa’daki genel sıcaklıklar normların üzerindeyken, Rusya ve Grönland’ın bazı bölgeleri ortalamanın altındaydı.

Bilim insanları, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle artan küresel sıcaklıkların bir sonucu olarak Avrupa’nın kışlarının daha sıcak hale geldiğini söylüyor.

Alışılmadık derecede ılıman kış, Rusya’nın geçen yıl Avrupa’ya yakıt sevkiyatını kesmesi ve birçok ülkede ısınma amaçlı gaz talebini düşürmesi nedeniyle yüksek gaz fiyatlarıyla mücadele eden hükümetlere kısa vadeli bir rahatlama sağladı.

iklim-degisikligi-990x556.jpg

Ancak yüksek sıcaklıklar, vahşi yaşam ve tarım için risk oluşturuyor. Kış sıcaklık artışları, bitkilerin büyümeye başlamasına veya hayvanları kış uykusundan erken çıkarmaya başlamasına neden olabilir, bu da onları daha sonraki soğuk havalara karşı savunmasız hale getirebilir.

Imperial College London Çevre Politikası Merkezi müdür yardımcısı Tilly Collins, değişen iklimin, bitki ve hayvanların ideal sıcaklıklarını korumak için yeni yerlere taşınmak için mücadele ettiği anlamına geldiğini söyledi.

Collins, “Küçük popülasyonlara veya sınırlı alanlara sahip türler için bu, onları kolayca yok olma yoluna yönlendirebilir” dedi.

Copernicus, geçen ay uydu verilerinin 45 yıllık kaydındaki herhangi bir Şubat ayı için en düşük seviyesine düşen Antarktika deniz buzu da dahil olmak üzere iklimle bağlantılı diğer uç noktalara işaret etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.