Avrupa’daki sıcaklıklar kayak pistlerini kapattı

Avrupa’daki sıcaklıklar kayak pistlerini kapattı

Avrupa'da rekor kıran sıcak kış havası, kayak pistlerinin kapatılmasına neden oldu.

İsviçre, Almanya ve Fransa’da dahil olmak üzere Avrupa Kıtası’ndaki sekiz ülkede, 90 adet izleme istasyonunun verilerine göre şimdiye kadarki en sıcak Ocak günlerini kaydedildi.

İsviçre’nin ulusal hava ve iklim servisi MeteoSwiss, güneybatıdan esen hafif bir rüzgarın fön etkisiyle birleştiğini ve Alpler’in kuzey tarafında “Haziran ayına yakışır” sıcaklıklar ürettiğini söyledi.

Bu hafta sonu klasik Chuenisbärgli parkurunda bir kayak Dünya Kupası etkinliğine ev sahipliği yapan İsviçre’nin tatil beldesi Adelboden, bu yılki yarışın neredeyse tamamının yapay kar üzerinde düzenleneceğini duyurdu.

kayak-990x556.jpeg

Organizasyondan Toni Hadi, “Her şey zor, sadece bir kayak pisti hazırlamak değil. İklim değişiyor ama burada ne yapmalıyız? Hayatı durduralım mı?” dedi.

1.500 metrede uzun süredir “kar için güvenli” olarak kabul edilen İsviçre’nin doğusundaki Splügen tatil beldesi, Pazartesi günü “kar eksikliği, şiddetli yağış ve yüksek sıcaklıklar” nedeniyle 30 km’lik tüm yamaçlarını bir sonraki duyuruya kadar kapattı.

Tesisin teleferik işletmesinden Hacher Bernet, bunun nedenini İsviçre TV kameralarına gösterdi. Bir avuç dolusu damlayan karı yerden alarak şöyle dedi: “Hava gerçekten çok ıslak, ilkbahardaki gibi. Kayak yapmak için karın bir arada bulunması gerekiyor ama çok fazla su var.”

Fransa’da Méteo France, 2022’nin şimdiye kadar görülen en yüksek sıcaklıklarla sona erdiğini söyledi. Güney Alpler’de ve kuzeydeki rakımlarda kar yağışının normale yakın olduğu, ancak 2.200 metrenin altında ve Pireneler’de yağışın çok az olduğu belirtildi.

Domaines Skiables de France (DSF) organizasyonundan Laurent Reynaud, “Aralık ortasında hemen hemen herkes için biraz kar sağlayan soğuk bir dalga ile sezona iyi bir başlangıç ​​yaptık. Ancak geçen hafta epeyce yağmur ve ılık hava vardı, bu yüzden bazı tesisler tekrar kapanmak zorunda kaldı” dedi.

DSF, Fransa’daki tüm yamaçların yalnızca yarısının tatil boyunca açık olduğunu ve özellikle Jura’daki birkaç tatil yerinin tamamen kapatıldığını söyledi.

Yamaçların neredeyse %70’inin 2.000 metrenin üzerinde olduğu Les Deux Alpes gibi yüksek irtifadaki Fransız tatil köyleri, bol kar yağışı ve Noel ile beraber yeni yılda neredeyse %100 doluluğa ulaştı. Ancak orta ve düşük rakımlardaki tatil köyleri zorlu bir sezon ve gelecekle karşı karşıya.

Bazı tatil köyleri yürüyüş yolları açmak ve çocuklar için at arabasıyla geziler sunmak gibi alternatifler için çabalıyor.

300 kar makinesi sayesinde pistlerinden ikisini açık tutan Portes de Soleil bölgesinin bir parçası olan Les Gets, dağ bisikletleri için bir telesiyej açtı.

Bölgedeki işletmecilerden biri olan Benjamin Mugnier, France 3 televizyonuna “En azından müşterilere bir şeyler sunabiliyoruz. Sabahları biraz kayak yapabilir ve öğleden sonra bisiklete binebilirler” dedi.

1.200 metredeki Haute-Savoie’deki Combloux’ta 24 Aralık’tan beri kayak yapılmadı ve parçası olduğu Portes du Mont-Blanc kayak alanının tamamı kapalı.

Şu anda köye inen yokuşların hiçbirinin kayak yapmaya uygun olmadığı Praz’daki turizm ofisinden Patrice Blanc, Le Monde’a şunları söyledi: “20 yıldır bu köydeyim ve yılın bu zamanında ilk kez bu kadar az kar aktivitesi görüyorum.”

Uzmanlar, küresel ısınmanın kış turizmini kökten değiştirmeye hazır olduğunu ve sıcak koşulların ve kar eksikliğinin geleceğe dair işaret olduğu konusunda uyarıyorlar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.