Avustralyalı katamaran devi, İzmir'de üretime başladı

Avustralyalı katamaran devi, İzmir'de üretime başladı

Katamaran üretiminde dünyanın önde gelen markaları arasında yer alan Seawind’in Türkiye’deki ilk yatırımı, İzmir Serbest Bölgesi’nde üretimine başladı.

Fabrikanın açılış törenine Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Miles Armitage, Seawind Dünya Başkanı Richard Ward, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Yatırım Destekleri Genel Müdürü Zahid Tuncel, İZBAŞ Yönetim Kurulu Eyüp Sevimli ve çok sayıda davetli katıldı.

Törenin açılışında konuşan Seawind Türkiye Yönetici Ortağı ve Genel Müdürü Kıvanç Kardeş; özel yaşamında kendisini bu yatırımla buluşturan dikkat çekici bir ayrıntıyı davetlilerle paylaştı.

Kızının adının Deniz, oğlunun adının Rüzgâr, ailece sahip oldukları teknenin ise çocuklarının adlarından oluşan “Seawind” olduğunu söyleyen Kardeş, “Sayın Richard Ward ile doğum günlerimizin de aynı oluşu ve memleketim İzmir’de Seawind’i üretmek için buluşmamız, kaderlerimizin bizi birleştirdiğini gösteriyor.” dedi.

seawind-acilis-1-1.jpg

Uzun bir yolculuğun başında olduklarını belirten Kardeş, Türkiye’de istihdam ve katma değer sağlamak gibi önemli misyonları bulunduğuna dikkat çekti.

Hedeflerinin üretim kapasitesini artırarak, Saewind’in yeni modellerinin üretimini de Türkiye’de gerçekleştirmek olduğunu vurgulayan Kıvanç Kardeş, “Tüm çalışma arkadaşlarımla birlikte bu tesiste dünyanın en güzel performans gezi katamaranlarından birini üreteceğiz. Önce hayal kurduk, sonra hayallerimizin peşinden koştuk. Umuyorum ilerleyen yıllarda Ege ve Akdeniz sularında yüzlerce Seawind katamaranı yelken yaparken göreceksiniz.” dedi.

Törende konuşan Seawind Dünya Başkanı Richard Ward ise ilk kez 2019 yılında kızının düğünü için geldiği Türkiye’ye hayran kaldığını ve bir gün tekne üretebilme hayali ile döndüğünü belirtti. Pandemi nedeniyle verilen üç yıllık zorunlu aranın ardından Türkiye’de bir yatırıma imza atmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Ward, “Doğum günlerimizin de aynı olduğu Kıvanç’ın bana anlattığı enteresan hikâyeyi duyunca bu yatırıma sırtımı dönemezdim” diye konuştu.

Seawind’in hızlı büyüyen bir şirket olduğu bilgisini veren Ward, şu değerlendirmeyi yaptı; “Pazarımızı dünya çapında genişletmek istiyoruz. Şu anda Amerika ve Avustralya pazarları bizim için çok önemli. İzmir’de kurduğumuz yeni tesisimiz ile birlikte artık Avrupa’yı da en önemli pazarlarımızdan biri olarak görüyoruz. 2024 yılında toplam 18 tekne üreterek suya indirmeyi planlıyoruz.”

Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Miles Armitage da iki ülke arasında düşmanlıkla başlayıp köklü bir dostluğa ulaşan ilişkinin bu yatırıma ilham kaynağı olduğuna inandığını söyledi. Miles, ülkesinde nüfusun büyük bölümünün okyanus kıyısında yaşadığını hatırlatarak, iki gün geçirdiği İzmir’de kendisini evinde hissettiğini kaydetti.

İzmir Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli ise dünya genelinde deniz taşıtlarına olan ilgide pandemi sonrasında önemli artış yaşandığını anımsatarak, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Seawind’in yatırım yeri olarak Türkiye’yi belirlemesi elbette tesadüf değil. Ülkemiz bu alanda uzun yıllardır çok başarılı işlere imza atıyor. Katma değeri ve nitelikli çalışan talebi son derece yüksek bir sektörden söz ediyoruz. İşte bu nedenle Seawind’in İZBAŞ’a gelişini sadece bir yatırım olarak görmüyoruz. Ülkemize ve İZBAŞ’a duydukları güven, bu sektörde kentimizin bir üretim üssü olmasına sağlayacakları katkı, en az yaptıkları yatırım kadar önemli bizler için.”

seawind-fabrika-genel.jpg

1983 yılında üretime başlayan Seawind, dünyanın önde gelen performans katamaran ve trimaran üreticileri arasında yer alıyor.

Ağırlıklı olarak ABD ve Avustralya pazarlarına üretim yapan şirket, İzmir fabrikası ile birlikte Avrupa pazarında da etkili olmak istiyor.

Şirketin en çok ilgi gören ve kısa süre önce dünya lansmanı yapılan “Seawind 1170” modelinin tek üretim merkezi olacak İzmir fabrikasında ilk aşamada yılda 18, nihai kapasitede ise yılda 24 katamaranın üretilmesi hedefleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.