Ay yüzeyinde bitki yetiştirilecek!

Ay yüzeyinde bitki yetiştirilecek!

Uzayda bitki yetiştirmeye yönelik Çin’den somut bir adım atıldı. Tasarlanan özel kaplar içerisinde uzayda bitki yetiştirilecek. Ay’da ilk olarak çiçekler, patatesler ve ipek böceği yetiştirilecek.

Chongqing Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışma ile patatesler ve Arabidopsis tohumları Ay’da yetiştirilecek. Bunun için tohumlar, özel bir alüminyum alaşımdan yapılmış silindirik kap içinde yerleştirilecek.  18 cm boyunda, 16 cm çapında, 0.8 litre net hacimde ve 3 kilogram ağırlığındaki bu kap, bitkiler için bir yetişme alanı görevini üstelenecek. Kap içinde su, hava ve özel bir besin karışımının yanı sıra bir kamera ve bir veri aktarım sistemi bulunuyor.

Her şey planlandığı gibi giderse tohumlar dikilecek, büyüyecek ve çiçeklenecek ve tüm süreç kamera üzerinde izlenecek. Patatesler ve Arabidopsis daha önce Uluslararası Uzay İstasyonu ve Tiangong-2 uzay laboratuvarında yetiştirilmiş olsa da Ay’ın üzerinde yetiştirmek çok daha zor olacak.

Ay yüzeyinde yapılacak bu yetiştiricilikte özellikle sıcaklığın kabul edilebilir düzeyde olması gerekiyor. Prototip niteliğindeki olan bu çalışmada, Ay’da bitki yetiştirmek için gerekli koşulların nasıl olması gerektiği araştırılacak. Uzay çağında yaşanacak kolonileşmede ihtiyaç duyulacak olan uzay tarımı için temeller atılacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.