Ayakkabı Üreticileri'nden Suni Deri Tepkisi

Ayakkabı Üreticileri'nden Suni Deri Tepkisi

Dericilerden Akademisyene ‘Suni deri’ eleştirisi

Geçtiğimiz haftalarda Fuarİzmir’de düzenlenen Shoexpo Ayakkabı Fuarı’nda düzenlenen panelde Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Öznur Enes’in suni deriyle doğal deriyi karşılaştırıp çevre açısından sentetik malzemenin daha iyi olduğu yönündeki açıklaması sektör temsilcilerinin tepkisine yol açtı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, “Bu söylemler gösteriyor ki bu paylaşımda bulunan akademisyenin deriyle ilgisi bilgisi sınırlı. Zira bizim kullandığımız deriler, eti için kesilen hayvanlardan elde ediliyor ve çevreye de hiç bir zararı yok. Söz konusu akademisyenin açıklamalarının 18 Ekim 2016 tarihinde İzmir’de yapılan Ayakkabı Çalıştayı’nda Spor Ayakkabı üreticilerinin sunumunun etkisinde kalınarak yapıldığını düşünüyoruz” dedi. 

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Mete Uğuz toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatcıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, Ege Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Erkan Zandar ve Süleyman Tahiroğlu katıldı.

Toplantıda konuşan Eyüp Sevimli, Shoexpo Fuarı’nda düzenlenen panelde Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bir akademisyenin basında ‘akıllı ayakkabılar’ ile gündeme gelen konuşmasında deri sektörünü hedef almasına anlam veremediklerini aktardı. Ayakkabıda sentetik malzeme kullanılabilir ama gerçek derinin çevreyle ilişkisi nedeniyle sentetik derinin kullanıldığı yönündeki açıklama kabul edilemez” diye konuştu. 

Avrupa Birliği’nin ‘suni deri’ teriminin kullanılmasını yasaklandığını bunun yerine ‘Sentetik Ürün’ denilebildiğini açıklayan Sevimli şunları söyledi: “Gerçek deriyle sentetik deri karşılaştırılamaz bile. Ama bir bakıyorsunuz. Bir kısım hayvan ve doğasever dernek temsilcileri ise doğal deri kullanmayacaklarını çünkü hayvanların katledildiğini söylediler. Ama şunu bilmiyorlar ki; deri imalatçıları olarak bizler üretimde kullanılan deriler için hayvanları katletmiyoruz. Çiftliklerde eti için kesilen hayvanlardan ikincil ürün olarak elde edilen derileri kullanıyoruz. Sırf deri kazanmak adına hayvan kesilmiyor. İkincil ürün olarak kullanılan gerçek derinin kullanılmaması yönündeki söylemler sektörümüze ciddi zararlar veriyor. İsmi kürk olan giysilerde bile kuzu derisi kullanılıyor ama üzerine hayvan desenleri uygulandığından sanki yabani bir hayvanmış gibi algılanıyor. Oysa hepsi kuzu derisinden yapılıyor.”

Sevimli, ayrıca gerçek derinin insan sağlığına zararı olmadığını, aksine sağlık otoriteleri tarafından ayak sağlığı için önerildiğini, ancak suni derinin ayak ve vücut sağlığı için tercih edilmemesi gerektiğini doğada da uzun yıllar kaybolmadığını; ayakta da terleme, kokma hatta mantara neden olabildiğini kaydetti. Sevimli son olarak, “Üniversite öğretim elemanın söylemlerinde sentetik derinin daha iyi olduğunu söylemesi büyük bir yanılgı, yanıltma ve talihsiz bir açıklamadır. Bu açıklamanın biran önce düzeltilmesini bekliyoruz” dedi.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko ise; akademisyenin açıklamalarını talihsizlik olarak nitelendirdi. Galiko, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uğraşıp dünya çapında düzenlediği fuarda böyle bir söylemde bulunulmasına anlam veremiyoruz Kaplan, leopar, vizon gibi derilerle bizim işimiz yok. Biz ülke olarak deri işlemede müthişiz. Halk sağlığı açısından sentetik ürünleri özendirmek yanlıştır. Biz kimseye sentetik ürün kullanmayız demeyiz ama gerçek deri kullanmayın diyene de karşı koyarız” diye konuştu.

Türkiye sentetik malzemeden üretilmiş ürünlerde değil, gerçek deriden üretilmiş ürünlerde Çin ile rekabetçi olabilir

Türkiye’nin ayakkabı ihracatının büyük bölümünün deri hammaddesinden olduğunu anlatan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erkan Zandar ise, sentetik malzemeli ürünlerin Uzakdoğu’dan geldiğini, Türkiye’nin gerçek deriden mamul üretimine devam etmesi halinde Çin ile rekabet edebileceğini kaydetti.
Türkiye’de sentetik malzemelerden üretilmiş ayakkabıların ithalatına konulan vergiyi desteklediklerini dile getiren Zandar, “Spor ayakkabı üreticileri, ürünlerini sporculara ürettiklerini söylüyorlar ancak milyonlarca insan bu ürünleri kullanır hale geldi. O nedenle bu ürünlere vergi konulması son derece doğal” diye konuştu.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Tahiroğlu, tasarımcıların deri ürünlerini daha fazla kullanması için 6 yıldır Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakülteleri ile işbirliğinde “Deri’n Fikirler Deri Üretim ve Tasarım Yarışması” düzenlediklerini, sağlıklı olması dolayısıyla gerçek deri tüketiminin artması için bundan sonraki dönemde bu etkinlikleri sürdürme gereğinin ortaya çıktığını anlattı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.