Ayasofya'nın tarihi yoluna parke döşendi

Ayasofya'nın tarihi yoluna parke döşendi

Kapısı ısırılan, duvarları kazınan, kepenk takılan Ayasofya’da şimdi de tarihi taş yola laminant parke döşendi.

Geçtiğimiz günlerde kapısına kepenk takılan ve restorasyon nedeniyle geçici bir uygulama olduğu söylenen Ayasofya’da bu kez de tarihi taş merdivenlere laminant parke döşendi.

Cumhuriyet’ten Sena Tufan'ın haberine göre sanat tarihçisi Oğuzhan Karadirek, Ayasofya’nın yoğun ziyaretçi alan bir yer olması nedeniyle böyle bir uygulamaya gidilmiş olabileceğini söyledi.

83367.jpg

Karadirek, “Hem geçen günlerde gündem olan kapı hem parkeler görünüş açısından hoş durmuyor. Ancak yapının çok yıprandığı da göz önüne alındığında böyle bir uygulama yapılmış olabileceğini düşünüyoruz. Parkelerin altına taşların zarar görmemesi için yumuşak bir materyal de eklenmiş. Restorasyon da devam ettiği için, parkeler tarihi taşların zarar görmesini engelleyebilir” dedi.

Yerli turist için 34 TL’ye sabitlenen kur ile giriş ücreti 850 TL ediyor. Tur rehberlerinin ise içeride anlatım yapması yasaklandı. İçeride anlatımdan faydalanmak isteyenlere audio Guide (sesli rehber) kullanma zorunluluğu getirildi. Cihazlara uygun kulaklığı olmayan ziyaretçiler, 100 TL karşılığında cihazı alabiliyor. Daha önceden olduğu gibi başörtüsü mecburiyeti devam ediyor.

Kapıda iki farklı örtü satılıyor. Bunlardan küçük olanlar 30 TL, uzun olanlar ise 75 TL.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.