Aydın, "Çocuğum çok uslu ifadesi tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor"

Aydın, "Çocuğum çok uslu ifadesi tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor"

Günümüzün en büyük sorunlarından birinin ebeveynler ile çocuklar arasındaki iletişimsizlik olduğunu söyleyen Şirin Köşk Anaokulu kurucusu Deniz Aydın, anne babaların çocuklarını dinlemek için mutlaka zaman ayırmaları gerektiğini dile getirdi.

Kitapla erken tanıştırılan çocukların hayal güçlerinin daha zengin olduğunu aktaran Aydın, 'çocuğum çok uslu' gibi ifadelerle gurur duyan ebeveynler ile çocuklar arasında tehlike çanlarının çaldığını vurguladı.

 

İzmir’in Buca ilçesinde faaliyetlerine devam eden Şirin Köşk Anaokulu kurucusu Deniz Aydın, anne baba ve çocuk iletişimi hakkında önemli bilgiler verdi. Çocuklarla iletişimin önemine değinen Aydın, "Çocuklarımıza, yaş grubu ne olursa olsun, etkinlik, faaliyet zamanı ve ayrıca onları dinleme zamanı ayırmamız gerekir. Günümüzün en büyük problemlerinden biri, ebeveynler ve çocuk arasındaki iletişimsizlik ya da yanlış iletişim. Aslında anne ile çocuk arasındaki iletişim anne karnında başlıyor. Günlük yaşamımızdaki gerginliklere, mutluluklara, üzüntülere daha anne karnında tepki veren çocuklar, doğduktan sonra da bizim tepkilerimize göre tepki vermeye devam ediyorlar. Anne karnından başlayan bu güçlü iletişim ağının sağlıklı ilerlemesi son derece önem arz ediyor" dedi.

 

"ÇOCUKLARLA KALİTELİ VAKİT GEÇİRİLMELİ"

 

Çocuklarla iletişimin önemini vurgulayan Aydın, çalışan annelerin iş temposunun artmasının, çocuklarla kaliteli zaman geçiren ebeveyn sayısını azalttığını ifade etti. Yaş gruplarına göre etkinlikler farklılık gösterse bile çocuklara zaman ayırmak gerektiğini söyledi.

 

'USLU ÇOCUK, ÇOCUĞUM ÇOK USLU'

 

Aydın, çalışan anne ve babalara şu tavsiyelerde bulundu: "Yoğun çalışma temposu nedeniyle yorgun anne ve babalar,  çocukların uslu durmalarından, kendi halinde oynamalarından ve soru sormamaları için televizyon, cep telefonu, tablet ile vakit geçirmelerinden çok hoşnut durumda. 'Uslu çocuk' ve 'çocuğum çok uslu' gibi ifadelerle gurur duyan ebeveynlerde var. Bu şekilde sağlıksız bir iletişim kurularak üstüne de gurur duyulması, çocuk ve ebeveyn arasında tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor. Hiçbir eğitim anlayışı, 'çocuğum konuşmasın, soru sormasın, uslu uslu kendi başına oynasın' diyerek, düşünen, sorgulayan ve çözüm üreten nesilleri yok etmek istemez."

 

"İLETİŞİM ARAÇLARI ÇOCUKLAR İÇİN DOĞRU KULLANILMALI"

 

0-2 yaş arasındaki çocukların hiç bir şekilde televizyon izlememesi gerektiğini belirten Aydın, "İletişim araçları sadece doğru amaçla ve zamanında kullanılırsa çocuğun dil gelişimi gibi fonksiyonları desteklese dahi, 0 - 2 yaş arası çocukların hiç bir şekilde televizyon izlememesi gerekiyor.  2 - 7 yaş arası çocuklarda ise günde sadece yarım saat ya da 1 saat teknolojik aletlere izin verilebilir. Geri kalan zamanlarda ise çocukların, ebeveynlerle birlikte psikomotor gelişimini olumlu etkileyecek faaliyetler yapması tavsiye edilir." diye konuştu.

 

"ÇOCUKLAR ERKEN YAŞTA KİTAPLA TANIŞMALI"

 

Çocukları erken yaşta kitaplarla tanıştırmanın önemli olduğunu vurgulayan Aydın, "Televizyonun renkli dünyasından alıp kitapların renkli dünyasına yönlendirilen çocukların hayal güçleri daha zengin olmaktadır. Ayrıca 3 yaşından itibaren çocuklar kitapların resimlerinden kitabı anlamaya çalışmaktadır. Hayal dünyası gelişmeye başlayan çocuklar soru sormaya başlarlar. Çocukların sorularını mutlaka zaman ayırıp cevaplamak, öğrenmeyi keşfetmelerini ve sevmelerini sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.