Aydın'da Jeotermal Kaynaklar çalıştayı yapıldı 

Aydın'da Jeotermal Kaynaklar çalıştayı yapıldı 

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Avrupa İmar Bankası İşbirliği ile başlatılmış olan "Jeotermal Kaynakların Kümülatif Etki Değerlendirmesi Projesi" kapsamında düzenlenen çalıştay Aydın Germencik İlçesi Türk Burcu Parkı’nda yapıldı. 

Çalıştaya Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih ATAY, Germencik Belediye Başkanı Sayın Fuat ÖNDEŞ, TEMA Vakfı İl Temsilcisi Mehmet ÖZDEMİR, TEMA Vakfı Germencik Sorumlusu Uğur AVCI, TEMA Vakfı Söke Sorumlusu Ömrüye DEMİRKOL, sivil toplum kuruluşları, uzmanlar, üreticiler, vatandaşlar ve kamu görevlileri katıldı. 

"Jeotermal Kaynakların Kümülatif Etki Değerlendirmesi Projesi" Çalıştayında Efeler Belediye Başkanı Sayın Mehmet Fatih ATAY, bir konuşma yaparak jeotermal kaynakların tehlikesine dikkat çekti;  " Bizim karşı olduğumuz insanı, inciri, zeytini ve kestaneyi yok eden vahşi elektrik üretimi yapanlardır. Biraz daha santral kurarsanız, biz öleceğiz, kanser olacağız. Siz çok para kazanacaksınız diye biz ölmek zorunda mıyız? Benim ilçe sınırlarım içinde sakın santral ruhsatı alınmasın. Bunun yapılmaması için her türlü çabayı gösterecek bir kamu görevlisiyim. Bunu bir tehdit olarak algılamayın, yaşama isteğimiz olarak algılayın. Biz sağlıklı yaşamak istiyoruz. Buradaki bütün uzman arkadaşlarımızdan, profesörlerden birisi çıkıp jeotermallerden çıkan gazlar insan sağlığına ve doğaya zarar vermiyor diyebiliyorsa sözlerimi geri alırım. Eğer demiyorsa yaşam hakkımızı kimseye çiğnetmeyeceğiz ” dedi.

Çalıştayda projeyi yürüten görevliler tarafından; projenin amacı, toplantı metodolojisi ve çalıştay çalışmaları hakkında açıklamalar yapıldı. Gruplar oluşturuldu, grup çalışmaları, sunumlar ve değerlendirmeler yapıldı. Notlar tutuldu. 

Her masada ortak sonuç; Tarımsal üretimi çeşitli ve zengin olan Aydın ve ilçelerindeki coğrafyada jeotermal yatırımlarının telafisi imkansız zararlar verdiği, iklim değişikliğini tetiklediği, toprak, su, hava kirliliğine yol açtığı, canlı sağlığını tehdit ettiği örneklerle açıklanmış; JES’lerin tarımı etkilediği, yeraltı ve yer üstü sularını, toprağı, havayı kirlettiği, canlı sağlığını tehdit ettiği, çökmeleri ve depremi tetikleyebileceği tehlikesine işaret edildi. Aydın coğrafyadaki JES yatırımlarının bölge insanına hiç bir faydasının olmadığı, zararlarının bilimsel araştırmalar ve yaşanmış örneklerle görüldüğü halde European Bank’ın kredi verilmesinin yanlış olduğu ifade edildi..

Yatırımcılar ve tüm kuruluşlar tarafından insanların ve tüm canlıların temiz su ve havaya erişimi, temiz bir çevrede yaşama hakkı, verimli topraklar, kültür varlıkları, turizm ve iklim gözetilmeli, ülkemizin en verimli toprakları ve su kaynakları gıda güvenliğimiz ve sağlığımız için korunmalıdır.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum