Ayranın Bilinmeyen Yararları

Ayranın Bilinmeyen Yararları

Sıcak havalarda sıcağa çözüm olarak tüketilen ayran sadece sıcak havalar için değil birçok alanda fayda gösteriyor.

Bağırsaklara da son derecede yararlı olduğu bilinen ayran aynı zamanda uzmanlar tarafından serinlemek için gazoz, soda ve kola gibi asitli içecekler yerine de önerilirken pek bir bilinmeyen bir özelliği olarak kanser riskini de azaltıyor.

Sağlığa birebir içecek

Fermante süt ürünü yoğurttan yapıldığı ve herhangibir ısıl işlem görmediği için içindeki probiyotik özelliği de koruyan ayran, serinletmesinin yanı sıra sağlık için de oldukça büyük bir yararı kendisinde taşıyor. Sağlıklı bir insanın alması gereken tüm besin öğelerini de barındıran ayran özellikle kalsiyum bakımından oldukça bünyeye yararlı geliyor.

Ayran tüketen bir kişi ayranla beraber vücuduna, protein yağ, A, B2, B6, B12 ve D6 vitaminlerinin yanı sıra bol miktarda kalsiyum da almış oluyor ve vücudun ihtiyaç duyduğu su ihtiyacını karşılıyor..

Her şeyden önce sağlıklı bir içecek

İçinde barındırdığı laktik asit sayesinde sinirleri gevşeten ve vücutta rahatlık hissi yaratan ayran uyutucu etki de sağlıyor. Özellikle uyumakta zorlanan kişilere ve sıcak havalarda uyuma sorununa karşı çok iyi geliyor.

Kansere karşı birebir

İçerisinde barındırdığı probiyotik zenginlikle beraber kanser düşmanı bir içecek olan ayran, sindirimi de süte göre daha kolay olduğu için bağırsaklara iyi geliyor ve süte çok büyük bir alternatif oluyor. Öte yandan ayranın içerisinde barındırdığı yararlı bakteriler bağırsaklara büyük yarar sağlarken, ayran zararlı bakterilerin çoğalmasını engelleyerek, mide asidinin mideye zarar vermesini önlüyor, mide ekşimesine oldukça iyi geliyor.

Kolestrol seviyesini kontrol altına alır

İçerisinde barındırdığı biyoaktif proteinler, vücutta bulunan kolesterol seviyesinin yükselmesini ve düşmesini engelleyerek belirli bir seviyede tutarken, tuz, elektrolit ve su barındırması sayesinde vücudun sıcak havalarda ter ile kaybettiklerini telafi ederek sıvı akışını dengeliyor ve kan basıncının düzenliliğini sağlıyor.

Kalsiyum kemiklere iyi geliyor

Kaslar üzerinde büyük bir rahatlatıcı etki olan ayran stres bozukluğuna, baş dönmesine iyi gelirken aynı zamanda halk içerisinde de yaygın olarak bilinen tansiyonun düşmesine de çok iyi geliyor. Barındırdığı kalsiyum ile beraber kemik hastalıklarına karşı büyük bir yarar sağlayan ayran, kasların korunmasına da yardımcı oluyor.

Bilinen en önemli özellikleri

Vitamin ve kalsiyum bakımından oldukça zengin

Kaslar üzerinde etkisi büyük ve laktik asit sinirleri gevşetiyor

Kanser riskini büyük ölçüde azaltıyor

Kemik erimesi ve kemik hastalıklarına karşı birebir ve kemiklerin büyümesine yardımcı

Mideye oldukça yararlı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.