AYTO'nun haklı mücadelesi tescillendi

AYTO'nun haklı mücadelesi tescillendi

DANIŞTAY DA AYTO’YU HAKLI BULDU

 

Aydın Ticaret Odası 6. Meslek Komitesi’nin talepleri ve çalışmaları doğrultusunda Yönetim Kurulu tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda 2014 yılında Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’yla yapılan yazışmalar ve görüş alışverişleri neticesinde ilgili kurum tarafından yapılan duyuru ile “eczanede satışı yapılabilecek tıbbi cihazların kanunla belirlendiği, satışı yapılabilecek bu tıbbi cihazlar için ayrıca bir yetki belgesine ihtiyaç duyulmadığı, bu durumun eczanelere tıbbi cihaz satış merkezi niteliği kazandırmayacağı,  eczane vitrinlerinde ve tabelalarında “MEDİKAL” ifadesinin yer almasının mevzuata aykırı olduğu, haksız rekabete sebebiyet vereceğinden uygun olmadığı” belirtilmiş ve 81 il valiliğine bakanlıkça bu duyuru tebliğ edilmişti.

Bu görüş yazısı ve duyuruya istinaden AYTO, eczanelerin vitrinlerinden “MEDİKAL” ifadesinin kaldırılmasını talep etmiş ve Türk Eczacılar Birliği, Eczacılar Odası, İl Sağlık Müdürlüğü nezdinde çalışmalar yürütmüştü. Ardından Tüm Eczacı İşverenler Sendikası tarafından Danıştay’a kararın iptali için yürütmeyi durdurma ve iptal davası açmıştı. Yapılan değerlendirmenin sonucunda AYTO’yu haklı bulan Danıştay 15. Dairesinin kararı hakkında TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken bir basın toplantısı düzenledi. Basın Toplantısına çalışmanın öncüsü Yönetim Kurulu ve 6. Meslek Komitesi Üyesi Kanat Ay Karul ile Yönetim Kurulu Üyeleri Sertuğ Yakan, Şenol Bakış, Emine Denizhan Sandıklılı ve AYTO Avukatı Himmet Pehlivan’da katıldı.

DANIŞTAY DA AYTO’YU HAKLI BULDU

Yapılan itirazın sadece süreci uzattığını belirten TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken,” Bugün, 3 yılı aşkın süredir 6. Meslek Komitemizin aldığı karar doğrultusunda Yönetim Kurulumuzun yürüttüğü çalışmaların nihayete erdiği gün. Aslında bu karar bundan 2 yıl önce Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından verilmiş ve AYTO haklı bulunmuştu. Bununla ilgili bir genelge yayınlanmış ve taşra teşkilatlarının denetiminde olduğu belirtilmişti. Bunun ardından Tüm Eczacı İşverenler Sendikası genelgenin iptali için ilgili Danıştay dairesine dava açtı. Bu aşamada Yönetim Kurulu ve aynı zamanda 6. Meslek Komitesi Üyesi Kanat Ay Karul Bey ve Odamız Avukatımız Himmet Pehlivan Bey hazırladıkları dosya ve gösterdikleri çabayla kararın lehimize çıkmasında önemli rol oynadılar. Ben kendilerine üyelerimiz ve tüm Türkiye’de medikal sektöründe faaliyet gösteren firmalar adına çok teşekkür ediyorum”, dedi.

Her sektörün kendine münhasır yönetmeliklerinin olduğunu altını çizen AYTO Yönetim Kurulu Üyesi Kanat Ay Karul, “Hal böyleyken farklı bir yönetmeliğe tabi olan eczanelerin tabelalarında “MEDİKAL” ifadesinin olması bir haksız rekabete yol açmaktaydı. Bu konuda komitemizin kararı doğrultusunda Yönetim Kurulu olarak dosyamızı hazırladık ve az evvel Başkanımızın da ifade ettiği sürecin sonunda bu haksız rekabeti ortadan kaldıracak sonuca ulaşmış olduk. Başta Aydın’daki medikalcilerimiz olmak üzere bütün Türkiye medikal sektörüne hayırlı olmasını diliyorum. Bu kararı sürecin başlangıcı olarak görülmesini isterim. Bundan sonraki süreçte eczanelere Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ek sözleşme imkanı vererek tıbbi cihazları medikal firmalar ile aynı koşullarda veriyor olması konusunda başlattığımız çalışmalar ve mücadelemiz devam edecektir. Medikal sektörümüzün bütün sorunlarını, komitemin ve şahsımın sektörel deneyimi ve Sayın Başkanımızın TOBB Yönetim Kurulu Üyesi olması sıfatını ve de etkin Ankara bürokrasi yeteneğini kullanarak çözmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz ”, dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.