Ayvalık'ta tarihi sokak çeşmeleri suya kavuştu

Ayvalık'ta tarihi sokak çeşmeleri suya kavuştu

Ayvalık Belediyesi, kaynak suyunun (ekşi su)  getirilmesi için tarihi kanallarda başlattığı onarım ve boru yenileme çalışmalarını tamamladı.

Kentin birçok mahallesinde kanallardaki arızalar nedeniyle uzun yıllardır suyu kesilen eski çeşmelerden (gavur çeşmesi) su akmaya başladı. Bir döneme damga vuran, 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya’nın Yunan işgalini kısa süre de olsa sekteye uğratan 5 Haziran 1919 yılında “Belediye Çeşmesi Protokolü” nün yapıldığı tarihi çeşmeden de suyun akmaya başlaması bölgedeki vatandaşların duygulu anlar yaşamasına neden oldu.

Su getiren kanallar temizlendi

Sokak çeşmelerine kavuşan vatandaşlar, yine eski yıllarda olduğu gibi, ister bidonlarla, ister damacanalarla isterlerse tenekelerle gönüllerince çeşme suyunu kullanabilecekler. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’e teşekkür eden mahalle sakinleri, “Geçmiş yıllarda evlerimizde çeşmelerimiz yoktu. Sokak çeşmelerinden su ihtiyaçlarımızı karşılıyorduk. Zamanla yıpranan eski kanallarda arızalar meydana gelince sular kesildi. Daha sonraki yıllarda evlerimize su bağlandı. Ancak sokak çeşmelerinin keyfi bir başkaydı, kuyrukta beklerdik, sohbet ederdik, çeşme başında kızlar ve erkekler bakışmalar yaşardı” diyerek eski günleri yad ettiler.

ayvalik’ta-tarihi-sokak-cesmeleri-suya-kavustu-(8).jpg

Ayvalık’ta 87 sokak çeşmesi var

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, çeşmelerin, tarihi kent dokularında yer aldıkları mekânlar ile birlikte, kentsel bütünün birer parçası haline geldiğini söyledi, Mahallelerde, sokaklarda, meydanlarda yer alan tarihi çeşmelere kaynaktan su sağlayan borularda yaşanan bozulmalar nedeniyle uzun süredir akmayan çeşmelerden bundan böyle düzenli su akacağı müjdesini veren Başkan Ergin, “Ayvalık’ın tarihi dokusunda yer alan ve günümüze kadar araştırılmamış olan tarihi çeşmelerin envanterinin de çıkarılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayvalık kent merkezinde olsun, Alibey (Cunda) Adası’nda olsun, tarihi sokak çeşmelerinden düzenli olarak su akmaya devam edecek. Kent merkezimizdeki 35 çeşmenin 18’inin suyu akıyor, diğerlerinin de devreye alınması için çalışmalar yürütülüyor. Ali Bey (Cunda) Adası’nda yedi çeşmenin ikisi akıyor, yakın zamanda diğerleri de devreye alınacak. Zeytinliklerarasındaki 45 çeşmeyle birlikte Ayvalık’ta 87 sokak çeşmemiz bulunuyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.