Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den kritik açıklamalar

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den kritik açıklamalar

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, CNN Türk'te soruları yanıtlıyor. 

BM'nin Ermenistan'a yaptırım uygulaması gerektiğini vurgulayan Aliyev, "Yaptırım uygulansaydı böyle olmazdı" dedi. Bazı ülkelerin ve uluslararası medyanın Ermenistan'ın yanında yer aldığını belirten Aliyev, "Başımızı eğmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Aliyev, Türk SİHA'larının ise kendilerine çok avantaj sağladığını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, CNN Türk'te soruları yanıtlıyor. Aliyev'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Toprak bütünlüğümüzü sağlıyoruz. İlk saldırıyı onlar yaptı, karşılık verdik. Sivilleri hedef alarak cinayet işliyorlar. 

Sivil değil askeri noktaları hedef alıyoruz. Mevcut tavrımızda hiçbir değişiklik olmamalıdır. Bizim davamız Ermeni halkıyla değil.

BM daha önce savaş suçuna sessiz kaldı. İşgalcilerle toprak sahibini eş tutuyorlar. 

Erivan'a yaptırım uygulanmalı. Yaptırım uygulansaydı böyle olmazdı. Karabağ Ermenistan demek müzakere yok demek. Ateşkes Ermenistan'ın çekilmesiyle olur. 'Dağlık Karabağ bizim' sözleri hukuka ayrı.

Bazı ülkeler Ermeni tarafını tuttu. Ermeni lobileri etkili oldu.

Macron özür dilemeli. Bize asılsız suçlamalar yöneltti.

Dağlık Karabağ bizim toprağımız. Nasıl bir ülke kendi toprağını fethedebilir? Derdimiz toprak bütünlüğümüzü sağlamak.

Uluslararası medya daha çok Ermeni tarafında. Kimsenin karşısında baş eğmeyiz.

Türk medyası daha adaletli fikrin yayılmasına kıymet gösteriyor. Buradan teşekkür etmek istiyorum.

"MUHTELİF ÜLKELERDEN TERÖRİST GETİRDİLER"

Muhtelif ülkelerden teröristler getirdiler. Ermenistan'ın savaşa hazırlığı biliniyordu. BM'ye konuşmamda, 'bizde olan malumat bunu gösteriyor, Ermenistan durdurulmalı' demiştim. PKK terör gruplarının kampları Ermenistan işgalindeki Azerbaycan topraklarında mevcuttu. Bizdeki yeni istihbarat bilgileri onların temasları hakkında malumat var.

Ermenistan terörist ülkedir. Ermeni terörü dünyada meşhurdur, kabul edilmelidir.

Rusya AGİT Minsk grubunun eş başkanı. Bizde herhangi bir sorun yoktur. Üç eş başkan arasında Rusya tek ülkedir ki; bizimle komşudur. Rusya'yla bizim uzun tarihi münasebetlerimiz var. 

Tahran resmi olarak 'işgal son bulsun' diyor.

Amerika da Minsk grubunun eş başkanıdır. Amerika Başkanıyla herhangi bir temasım olmadı.

Ermenistan, enerji güvenliğini tehdit etmeye çalışıyor. Hedef Azerbaycan'dan yine toprak işgaliydi. Halkımız topraklarına kavuşacak.

TÜRK SİHA'LARININ ETKİSİ NASIL?

SİHA'lar çok önemli fark yarattı. Böyle imkanların bizde olması işimizi kolaylaştırır ve askerlerimizin, insanlarımızın hayatını kurtarır. Bunlar olmasaydı hemen yukarıdan vurulan tanklar, topları aşağıdan vururduk o da can kaybına sebep olurdu. Hem bize avantaj sağlıyor hem de can kaybının az olmasını sağlıyor. Onların teknolojisi mükemmel.

TÜRKİYE'NİN AZERBAYCAN'A DESTEĞİ

Türkiye bayrağı bizim için Azerbaycan bayrağı kadar azizdir. Sayın Cumhurbaşkanı, gardaşım Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları, Azerbaycan'a gösterilen destek, insanların desteği, Azerbaycan yalnız değil sözleri elbette ki Türkiye'ye olan muhabbeti daha da artırdı. Bütün bölgelerde Türkiye-Azerbaycan bayrakları beraber dalgalanır. Türkiye'de de birlikte dalgalanır. Türkiye kadar Azerbaycan'ı destekleyen ikinci ülke yoktur. Azerbaycan kadar da Türkiye'yi destekleyen bir ülke yoktur.

"PAŞİNYAN YALAN SÖYLEDİ"

(Karşınızda Paşinyan olsa ona ne söylerdiniz?) Ona benim sözüm yok. Ben onunla defalarca görüşmüştüm. Bundan iki sene önce bizim ilk temaslarımızda çok yahşi sohbetlerimiz olmuştur. Ümitlerim vardı ki, Ermenistan'ın işgal siyasetini düzeltecekti. Bu münakaşa çözülmese bölgeye barış gelmeyeceğini anlayacak. Azerbaycan'la Ermenistan'ın ilişkileri normalleşmese Ermenistan'ın iktisadi gelişmesi söz konusu değil. Ümit ederim ki o bunu anlıyor. Ermenistan'dan gelen ilk mesajlar olumluydu. Ancak o bizi aldattı. Siyasette bu çok yanlış bir yoldur, aldatmak olmaz. Bizim sözümüz imzamız kadar geçerlidir. Ancak bize verilen sözler yalan çıktı. Onun tarafından Karabağ Ermenistan'dır ve nokta demesi müzakereleri bozdu." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.