Babacan Moody's'in Kararını Değerlendirdi

Babacan Moody's'in Kararını Değerlendirdi

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Moody's'in Türkiye kararını değerlendirdi.

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ali Babacan, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in not indirimine ilişkin, "Bunun etkilerinin son derece sınırlı olacağına inanıyorum. Böyle bir ihtimal zaten önemli ölçüde fiyatlandırılmıştı. Kuşkusuz kredi notunun tekrar yükselmesi için ve Türkiye'nin hak ettiği notlara ulaşması için de ayrı bir gayret gerekiyor." dedi.

Vatan'da yer alan habere göre Babacan, Altındağ'daki Cemil Meriç Kültür Merkezinde düzenlenen AK  Parti Genişletilmiş İl Danışma Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada,  Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini değerlendirdi ve Türkiye'nin  dünya aleme sahipsiz olmadığını, ülkenin sahibinin milletin kendisi olduğunu ve  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde önünün açık olduğunu bir kez daha  ispat ettiğini söyledi.
 
Türkiye'yi hedef alan, çekemeyen, başarısından rahatsız olanların  sayısının çok olduğuna işaret eden Babacan, "Şunu bilsinler ki onları  kıskandırmaya devam edeceğiz, Türkiye güçlenmeye devam edecek. Türkiye artık  kirli oyunlara pabuç verecek ülke değildir." diye konuştu.
 
Böylesi bir zor dönemde her cephede mücadele verildiğini anlatan  Babacan, bu cephelerden birinin de ekonomi olduğunu belirtti.
 
Ekonominin temellerinin sağlam ve güçlü olduğunu belirten Babacan,  ülkenin genç nüfusuyla güçlü bir büyüme dinamiği olduğunu kaydetti. Babacan, "Bu  yılki hedefleri belki yakalayamazsak yine de dünya ortalamalarına göre makul bir  büyüme oranının bu yıl inşallah yakalayacağız. Bütün bu yaşananlara rağmen bütün  bu ülkeye zarar verme teşebbüsüne rağmen inşallah bu yıl makul bir büyüme oranını  Türkiye yakalayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
 
Türkiye'de cari açığın ve dış finansman ihtiyacının olduğunu ancak  Türkiye doğruları yaptıktan sonra hiçbir şeyden korkmamak gerektiğini dile  getiren Babacan, demokrasiye sahip çıkan halkın, ekonomiye de sahip çıkacağını  söyledi.
 
Türkiye'nin mali disipline devam etmesinin çok önemli olduğunu  vurgulayan Babacan, bunun başarının temel direklerinden biri olduğunu kaydetti.  Babacan şöyle devam etti:
 
"Özellikle cari açığı olan bir ülkede çifte açık, hem cari açık, hem  bütçe açığı, yönetmesi zor bir tablo oluşturabilir. Dolayısıyla mali disiplinin  devamı bundan sonraki dönemde de son derece önemli bir belirleyici olur.  Bankacılık sistemiyle ilgili uygulamalar düzenlemeler, finans sisteminin  bünyesinin sağlamlığı gerçekten ekonomi açısından son derece önemli. Finans  sektörüyle ilgili düzenlemelerin önümüzdeki dönemde önemi hala korunacak. Para  politikaları, günün gereğini yapıyor olmak yine önümüzdeki dönemin belirleyicisi  olacak. Reel sektörümüzle, sanayimizle ilgili atılan ve atılacak adımlar bu da  son derece önemli. Türkiye'de yatırım ortamının iyileşmesi, eğitim, yargı gibi  konularda reformlar, işgücü, ürün gibi piyasalarda hazırlanan reformların  uygulanması, bunlar yine önümüzdeki günlerin en önemli konuları olacak."
 
Darbe teşebbüsünün ardından dünyanın olup biteni tam algılamadığını,  ortada bir yanlış algı ve bilgilendirmenin olduğunu anlatan Babacan, Türkiye'nin  doğruları yaparken, gerçekleri ve yaptıklarını da dünyaya iyi bir şekilde  anlatması gerektiğinini vurguladı.
 
"Notun yükselmesi için ayrı bir gayret gerekiyor"
 
Kredi derecelendirme kuruluşu Moodys'in kararını da değerlendiren  Babacan, "Bunun etkilerinin son derece sınırlı olacağına inanıyorum. Böyle bir  ihtimal zaten önemli ölçüde fiyatlandırılmıştı." ifadelerini kullandı.
 
Özellikle 2008-2009 krizinden sonra dünyada kredi derecelendirme  kuruluşlarının güvenilirlikleri ve kredibiliteleriyle alakalı farklı bir döneme  girildiğine dikkati çeken Babacan, şunları kaydetti:
 
"Yani 2008-2009 öncesi kadar kredi notu artık yatırımcıların yatırım  yapma kararını o kadar çok etkilemiyor. Bazı uluslararası fonlar kendi iç  kuralları gereği belli bir kredi notunun altında olan ülkelere yatırım yapamıyor  ama bunların hem sayısı son yıllarda azaldı, hem de bunların yatırım etkisi ve  dünya finans piyasaları üzerindeki etkisi eskiye göre azaldı. Kuşkusuz kredi  notunun tekrar yükselmesi için ve Türkiye'nin hak ettiği notlara ulaşması için de  ayrı bir gayret gerekiyor. Önemli olan bizim kendi içimizde doğruları yapmaya  devam etmemiz. Türkiye'nin bu ekonomi mücadelesinde de başarılı olacağına benim  hiç bir kuşkum yok, yeter ki biz uyanık olalım, dünyayı iyi takip edelim, Türkiye  için doğru politikaları cesaretle uygulayalım."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.