BADEMCİK VE GENİZ ETİ ÇOCUĞUN GELİŞİMİNİ ENGELLİYOR!

BADEMCİK VE GENİZ ETİ ÇOCUĞUN GELİŞİMİNİ ENGELLİYOR!

Özel Ege Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Sinem Aktaş Akgün, geniz eti ve bademcik ameliyatını, teşhis ve tedavi yollarını tüm ayrıntılarından bahsetti.

Bademcik ameliyatına gelmeden önce korunmayı sağlamamız gerektiğini ifade eden Özel Ege Şehir Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Sinem Aktaş Akgün: ''İş cerrahi aşamaya geldiği zaman da artık seçeneklerimiz eskisi gibi değil, artık elimiz anestezi ve cerrahi işlem olmak üzere daha güçlü. Hem hasta hem hekim konforu açısından daha iyi durumdayız'' dedi.


''Bademcik ve Geniz eti, Vücudun Savunma Sistemini Oluşturur''


Bademcik ameliyatına karar vermenin çok kolay olmadığını vurgulayan KBB Uzmanı Op. Dr. Sinem Aktaş Akgün: ''Bademcik ve geniz eti, vücudun savunma sisteminin önemli öğeleridir ve bağışıklık sistemi hücrelerinden oluşmuşlardır.Her biri doğuştan vücudumuzun baş-boyun bölgesinde savunma elemanı olarak bulunmaktadır. Büyürken geçirdiğimiz enfeksiyonlarla, bakterilerle, mikroplarla savaşmak için birer bariyer görevindedir. Bademcikler, ağız açıldığı zaman kolayca görülebilen, küçük dilimizin arkasında boğazımızın iki tarafında bulunmkatadırlar. Kendilerine ait pilika dediğimiz yatakları vardır. Geniz eti ise ağız açıldığı zaman göremiyoruz. Geniz etini görebilmemiz için, hastanın durumu ve yaşı uygunsa, burundan yapılan bir endoskopi ile girip geniz etini kontrol edebiliriz. Geniz eti olan kişilerde özellikle ihmal edildiyse ileri yaşlarda ağızdan nefes alıp vermeye bağlı damaktan yukarı doğru çekilme ve kubbeleşme görülmektedir.

 

Hekim bu kubbe damağı görüyorsa, geniz eti olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmaktadır. Geniz eti, beynin yeterince oksijen alımını engellemektedir. Ağız açık uymanın bir sebebi de budur, vücut oksijen açığını kapatmaya çalışır. Geniz etinin varlğının problem haline gelmesi genellikle geniz etinde beklenen küçülmenin olmamasıyla olur. Geniz eti belli bir boyuttadır, çocukla beraber biraz büyür, yaşla beraber de küçülmeye başlar. Küçülme yaşı geldiği halde eğer bir küçülme yoksa o zaman geniz eti bizim için bir problem haline gelir. Ağız açık uyumalar, ağız açık uyunduğu için sık bademcik ve boğaz enfeksiyonları çocuklar için birer uyarandır. Geniz etini görür görmez hemen ameliyat demediğimiz bazı durumlar var o yüzden çocuğun durumunu klinik olarak bir süre takip etmemiz gerekir.Büyük geniz eti ile ilgili çocukta ağız kokusu, çok sık arkaya doğru geniz akıntısı ve bu durumun tetiklediği öksürükler, balgamlar, geçmeyen akciğer enfeksiyonları, orta kulağa vuran iltihaplar ya da sinizüt enfeksiyonu çok sık görülür. Bunlar ihmal edilirse çocukta yavaş yavaş geniz eti nasıl isterse yüz kemikleri buna göre şekilleniyor. Çocuğun alt çenesi hafif uzuyor, ağız açık kalıyor, göz altında çökmeler ve morluklar oluşuyor.''


''Ameliyattan Sonra Çocuğun Büyümesi Hızlanıyor''


Geniz eti ve bademciklerle ilgili büyüme çocuklarda çok sık görülmektedir. Çocuklar uykuya tam dalamadıkları için sabah karşı salgılanan büyüme hormonundan da çok yararlanamıyorlar, yaşıtlarına göre daha ufak tefek olup, çabuk yoruluyorlar. Geniz eti ve bademcik sorunları nedeni ile ameliyat önerilen çocuklar, ameliyatın hemen sonrasında rahat nefes almaya başlıyor. Bu durum çocuğun iştahını da açıyor, uykularını da düzene sokuyor. Böylece ameliyat öncesinde iştahsız ve huzursuz olan çocuk kilo alıyor, büyümesi hızlanıyor. Geniz etinin oturduğu yer özellikle çocuklarda kulakla burun arasındaki östaki tüpüne çok yakın komşuluktadır ve bunları hem mekanik olarak hem de enfeksiyonun yayılması için bir kapı olarak etkiler. Büyümüş geniz eti, yeterli miktarda havanın östakiden kulağa doğru geçişini engelliyor ve tüpte daralmalar, ödemler oluşuyor. Dolayısıyla kulak zarında çekilmeler, çökmeler yada kulak zarının arkasına sıvı dolmaya başlıyor.


''Bademcik İltihabı Bazı Komplikasyonlar Ortaya Çıkarıyor''


Eğer yılda 3 den fazla ateşli bademcik iltihabı geçirilmediyse, bademcikler korumada ve kollamada çok işe yararlar. Hastanın kan tablosundaki değişiklikler bir bakteri ya da virüs enfeksiyonu olup olmadığını bize gösterir. Bu durum bizi ilaç tedavisine yönlendirir ama hasta bakteriyel veya viral olsun yılda 3 den fazla hastalanıyorsa en sonunda gideceği yer ameliyathane olacaktır. Bademcik gibi organı hep korumak isteriz ama öte yandan özellikle çocuklarda yaratacağı riskleri bildiğimiz için de zamana karşı yarışırız. Bademciklerin kendilerine özgü delikli yapıları vardır. Bu yapılar birtakım enfektif maddeleri ağıza atarak vücuttan uzaklaştırmak üzerine kuruludur. Kronik enfeksiyonla beraber burada biriken bakteri artıkları ve bakteri parçaları, çocukta bir hastalık olmasa bile kanda enfeksiyonun yayılmasına yol açabilir. Kronik bademcik iltihablarının sonucunda böbrek hastalıkları, özellikle çocukluk döneminde kalp romatizması denen kalp kapakçıklarını tutup onların hareketlerini engelleyip kalp yetmezliğine yol açan tablolar oluşturduğu doğrudur. Bunlar bademcik iltihabının en çok korktuğumuz komplikasyonlarıdır.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.