Bağışıklığı düşük ve kronik hastalara grip aşısı öneriliyor

Bağışıklığı düşük ve kronik hastalara grip aşısı öneriliyor

Prof. Dr. Erkurt, “Türkiye’de aşılanmanın artmasıyla insanların kendilerini daha güvenli hissetmesine bağlı olarak, maske kullanımının da azalmasıyla mevsimsel grip vakaları görmekteyiz” diyerek bağışıklığı düşük ve kronik hastalara grip aşısını önerdi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi SBE İmmünohematoloji ABD başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, grip ve korona virüs aşısının birbirinin yerini tutmadığını belirterek, “Şu an mevsimsel grip sezonuna girdiğimiz için mevsimsel grip vakaları mutlaka olacaktır. Bunu çevremizde görüyoruz. Tabi korona virüs salgınında tüm hastaları korona virüs olarak değerlendirmek doğru değil. Geçen sene hastalığın Türkiye’de ortaya çıktığı Mart ayından itibaren, yoğun derecede maske kullanımı olduğu için geçen sene mevsimsel grip etkeni çok görülmedi. Neredeyse grip kayboldu. Ama bu yıl Türkiye’de aşılanmanın artmasıyla insanların kendilerini daha güvenli hissetmesine bağlı olarak maske kullanımının da azalmasıyla. Mevsimsel grip vakaları görmekteyiz. Bunlar da çoğaldı. Mevsimsel grip etkeni olarak ülkemizde şuanda parvovirüs, rhinovirüs ve korona virüs OC43 etkenleri izole edilmekte. Korona virüs aşısı olan insanlarımız 14 gün sonrasında grip aşısı olabilir” şeklinde konuştu.

aw443710-02.jpg

Koronavirüs delta varyantının septomları ile grip virüsünün septomlarının birbirine benzediğini söyleyen Prof. Dr. Erkurt, “Klinik gözlemlerimize baktığımızda korona virüs delta varyantının septomlarıyla grip virüsün septomları birbirine çok yakın. Yani burun akıntısı, hapşırık, halsizlik, vücut ağrısı bu iki virüs etkeninde de görülmekte. O bakımdan ilk önce korona virüs salgını çağında olduğumuz için burun akıntısı, hapşırık, halsizlik, vücut ve kas ağrısı olan insanlarımızda ilk önce Covid testi yapılmalı. Sonrasında Covid testi negatifse o zaman bunu mevsimsel grip olarak değerlendirmeli. Özellikle bağışıklığı düşük hastalar, kanser hastaları, kronik hastalığı olanlar ve 65 yaş üstüne grip aşısını öneriyoruz” açıklamasında bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.