Bağışıklık sisteminin en güçlü silahları!

Bağışıklık sisteminin en güçlü silahları!

Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, koronavirüse karşı alınması gereken takviyeler hakkında önemli bilgiler veriyor.

Mevsim değişikliklerinin yaşandığı bu günlerde hem hastalıklar hem de kornavirüse karşı vücudun korunabilmesi için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Bu noktada maske kullanımı ve sosyal mesafe kadar tükettiğimiz besinler ve aldığımız takviyeler de güçlü bir bağışıklık sistemi için çok önemlidir.

Özellikle de dışarıdan alınacak vitamin ve mineral takviyesi, enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini ciddi oranda azaltıyor. 

Takviye alırken nelere dikkat edilmeli?

  • Günde beş taneden fazla farklı besin takviyesi kullanmayın,
  • Çok fazla besin takviyesi kullanmak, negatif ilaç etkileşimlerine neden olabilir,
  • Hipertansiyon kalp ve şeker rahatsızlığınız varsa mutlaka doktor kontrolünde takviye alınmalı,
  • Alacağınız Omega 3’ün saf olması içinde Omega 6 olmaması önemlidir. Çünkü besinlerden omega 6’yı alıyoruz.

Doğanın en güçlü antioksidanları; A ve E Vitamini

Güçlü bir antioksidan A ve E vitaminleri, vücudun hastalıklara karşı korunmasındaki en güçlü silahlarından biridir. Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze-meyvelerde bulunan A vitamini, serbest radikallerle savaşır, kanserli hücrelerdeki DNA mutasyonlarını bloke eder, cilt güzelliği için oldukça önemlidir. Besinlerde A vitamini retinol ve A vitamini ön maddesi karoten olarak bulunur. Günlük ihtiyaç yetişkin erkek için 1000 mcg, kadın içinse 800 mcg‘dir.

E vitamini ise fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagillerde oldukça bol bulunur. Yetişkin bireylerin günlük E vitamini ihtiyacı için 8-10 mg / gündür.

Bağışıklık sisteminin en güçlü silahı C vitamini

Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlayan C vitamini, savunma sistemi için oldukça etkili bir silahtır. Vücutta eksik olduğunda bağışıklık sistemi zayıflar, diş eti iltihabı görülür, vücut çok kolay morarmaya başlar. Hem besin hem de takviye olarak alındığında ise hastalık ve enfeksiyonlar karşısında çok daha güçlü olunur, demir emilimini artırır, bağışıklık sistemi hastalıklarının riskini azaltır. Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol C vitamini içerir. Takviye olarak alınacaksa vitamin C’nin günlük alınması gereken miktarı yetişkinler için günde 50-75 mg‘dır.

Ruh halinin, enerji seviyesinin dopingi; B12 Vitamini

Sekiz adet olan B vitamini çeşidinin en büyüğü olan B12, insan vücudunun her hücresinde mevcuttur ve suda çözünen bir vitamindir. Böbreküstü bezi yetersizliğinde, enzim üretiminde, DNA sentezi ve hormonal dengeyi içeren çoklu metabolik fonksiyonların oluşumunda, sinir ve kardiyovasküler sistemlerin korunmasında başrolü oynar. Ruh halimizi, enerji seviyemizi, kalp sağlığını ve hafızamızı doğrudan etkiler. Günlük alınması gereken B12 miktarının yetişkinler için günde 2-3 mikrogram/mcg ile 4-7 mikrogram/mcg arasında olması öneriliyor. Hamilelerde ve emziren annelerde ihtiyaç miktarı artmaktadır.

Modern zamanların kurtarıcısı; D vitamini

Sağlıklı bir kemik yapısı ve güçlü bağışıklık sistemi için olmazsa olmaz takviye D vitaminidir. Aynı zamanda depresyonun ve insülin direncinin önlenmesine yardımcı olur, anti-kanser özelliklerine sahip olabilir. Yetişkinlerde D vitamini alımı için güvenli üst sınır günde 4000, ilk yaşlarda ise 1000-1500 ünite civarındadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.