Bahçeşehirli öğrencilerden çifte TÜBİTAK başarısı

Bahçeşehirli öğrencilerden çifte TÜBİTAK başarısı

TÜBİTAK tarafından Bahçeşehirli öğrencilere 1 birincilik, 2 üçüncülük ödülü verildi.

51’nci TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda, Bahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi Olcay Oransoy, Matematik dalındaki projesiyle Türkiye birincisi olurken, Oğul Can Küçükbıyıklar ve Kerem Burak Yılmaz da Yazılım dalındaki projeleriyle Türkiye üçüncüsü oldu.

51 ‘nci TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın Türkiye Finali, 6-8 Temmuz 2020 tarihlerinde yapılan yüz yüze veya çevrimiçi değerlendirmelerin ardından sona erdi. Bu yıl yarışmada, 3 bin 4 farklı okuldan 12 bin 697 kız ve 10 bin 831 erkek olmak üzere 23 bin 528 öğrencinin on iki dalda hazırladığı 15 bin 273 proje yarıştı. Bölge finallerinde yapılan bilimsel değerlendirmeler sonucunda 172 farklı okuldan 369 proje, 6-8 Temmuz tarihlerinde Türkiye Finali’ne davet edildi. Seçkin bilim adamlarının yer aldığı Türkiye Finali jürilerin değerlendirmesinin ardından Bahçeşehir Koleji İzmir 50.Yıl Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri büyük bir başarı elde ederken, hem matematik hem de yazılım dalında aldıkları derecelerle gurur yaşattı.

bahcesehi̇r-koleji̇-foto-.jpg

Birincilik yine Olcay’ın oldu

Bahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Fen ve Teknoloji Lisesi 10.sınıf öğrencisi Olcay Oransoy, matematik dalında hazırladığı “Çizgelerin kesme sayısı için dinamik bir kesin algoritma önerisi” konulu projesiyle Türkiye birinciliğini elde etti. Olcay Oransoy, geçtiğimiz yıl, yine çizge teorisinde hazırladığı matematik projesiyle Türkiye Birinciliğini elde etmişti. Oransoy, algoritma ve programlama ile ilgilendiğini, bu bakımdan vakit buldukça çizge teorisi ile ilgili problemleri incelediğini belirtti. Özellikle kesin çözümleri henüz bulunamamış problemlere odaklandığını ifade eden Oransoy, kendisine ikinci kez Türkiye Birinciliği getiren projesinde böyle bir problemi ele aldığını, geliştirdiği algoritmayla, yıllardır çözümü bulunamayan bir problemi çözdüğünü, bu doğrultuda projeyi bir makale biçiminde tasarlayarak saygın bilimsel dergilere göndereceğini ifade etti. Proje sonuçlarının, teorik bakımından verdiği manevi hazzın yanında, pratikte, özellikle elektronik devre tasarımında kullanılabileceğini, buna göre elektronik kartlar üzerindeki alanın daha verimli bir biçimde kullanılabileceğini de ifade etti. Proje danışmanı Mehmet Kurt ise, Olcay’ın akademik yetenek ve motivasyonunun çok yüksek olduğunu, ikinci kez birinci olduğu bilgisini paylaşmak için yaptığı telefon görüşmesinde, başarı sevincinden çok, gelecek sene için başvuracağı proje konusunu konuşmaya başladıklarını ifade etti.

Haber vermeden revire giden arkadaşları, Oğul Can ve Kerem’e, Türkiye üçüncülüğünü getirdi

Bahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Fen ve Teknoloji Lisesi 11.sınıf öğrencisi Oğul Can Küçükbıyıklar ve 10.sınıf öğrencisi Kerem Burak Yılmaz da, yazılım dalında hazırladıkları “Eş zamanlı çoklu kamera görüntülerinden kişi takibi uygulaması” konulu projeleriyle Türkiye üçüncüsü oldu. Kerem Burak Yımaz, projenin başlangıç hikâyesini şöyle anlattı: 

“Bir gün müdür yardımcımız Mikdat Çekmez, dersin ilk dakikalarında bir arkadaşımızın derse gelmediği bilgisini almıştı. Arkadaşımız revire gitmişti ve giderken kimseye haber vermemişti. Kamera görüntülerinden manuel olarak arkadaşımızı takip eden Mikdat öğretmenimiz, bize dönüp, -yok mu arkadaşlar kişiyi bu görüntülerden otomatik takip edip son konum bilgisini veren bir yazılım- diye serzenişte bulundu. O zaman böyle bir yazılım yoktu, şimdi var.”

Küçük yaşlardan beri yazılımla ilgilenen Oğul Can Küçükbıyıklar, bu andan itibaren hemen araştırmalara başladıklarını, eş zamanlı kamera görüntüsünden kişileri tespit etme, ekran konumlarını belirleme, bu konumları gerçek konuma dönüştürme, kamera geçişlerinde kişileri ayırt edebilme gibi birçok aşamayı teker teker gerçekleştirdiklerini ve başarıya ulaştıklarını ifade etti. 

Sosyal mesafeyi ihlal edenleri de tespit ediyorlar

Proje Danışmanı Mehmet Kurt, Oğul Can ve Kerem’in projeyi sürekli geliştirdiklerini, bölge finalinin ardından Pandemi koşullarına göre yeni eklentiler yaptıklarını da belirterek, “Buna göre, projenin son durumunda, kamera görüntülerine göre, verilen bir zaman aralığında bir kişiye 1 metre yakınına gelen kişilerin listesi de alınabiliyor” dedi.

“Yeni başladık, şimdiden başarılara alıştık”

Bahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Fen ve Teknoloji Lisesi Müdürü Aylin Gil, henüz üç yıllık bir okul olduklarını ve az zamanda çok işler başardıklarını belirtti. Gil, “Geçtiğimiz üç sene içinde FRC (4th Dimension) takımımızla Türkiye Bölge şampiyonluğu kazandık, ülkemizi ABD’de Dünya Şampiyonası’nda temsil ettik ve çeşitli ödüller aldık. YKS çalışmalarımızla Berke Can Çalışkan ile Türkiye Birinciliği alırken mezunlarımızın hemen hepsi ilk 5 binde yer aldı. Yaptığımız projelerle gerek TÜBİTAK gerekse diğer kurumlar tarafından düzenlenen yarışmalarda Türkiye dereceleri elde ettik. Öğrencilerimizin yarısından fazlası ihtiyaç sahibi kardeşlerine iki yıldır bir dönem boyunca gönüllü olarak ingilizce, matematik, robotik-kodlama, 3d modelleme, müzik vb. alanlarda dersler verdiler, gelişimlerine yardımcı oldular.  Sportif faaliyetlerimizle Türkiye ve İzmir genelinde önemli başarılar, dereceler elde ettik. Her yıl elde ettiğimiz başarıların devamlılığı, elde edilen bu başarıların tesadüf olmadığının da göstergesidir. Çünkü biz yönetim, öğretmenler ve öğrenciler olarak, Atatürk’ün öğütlediği üzere, başarmak için ihtiyacımız olan tek şeyi yerine getiriyoruz: Çalışmak. Çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Ben de bu vesileyle az zamanda çok işler başaran öğretmen, öğrenci ve velilerimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum