Bahçeşehirli Olcay, Tübitak Türkiye birinciliğini kazandı

Bahçeşehirli Olcay, Tübitak Türkiye birinciliğini kazandı

Bahçeşehirli Olcay, matematik projesiyle Türkiye birincisi oldu

 

Bahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Fen ve Teknoloji Lisesi’nde eğitim gören Olcay Oransoy, TÜBİTAK 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda, Matematik projesiyle Türkiye birincisi oldu.

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın finali, 8-12 Nisan 2019 tarihlerinde Ankara’da yapıldı. Yarışmaya bu yıl 4 bin 581 okuldan 13 bin 814 kız, 11 bin 811’i erkek olmak üzere 25 bin 625 öğrenci, 12 alanda toplam 16 bin 679 proje ile katıldı. Bahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Fen ve Teknoloji Lisesi’nde eğitim gören Olcay Oransoy da, “Bazı özel double vertex çizgelerin wiener indeks değerlerinin genelleştirilmesi” başlıklı projesiyle Matematik alanında yarışmaya katıldı. Oransoy’un projesi, 1453 matematik projesini geride bırakarak Türkiye birinciliğine hak kazandı.

Tutkusu keşfetmek

Başarısıyla hem ailesine hem de okuluna büyük bir gurur ve sevinç yaşatan Oransoy; çizge teorisi ile algoritmik programlama sorularına duyduğu ilgi neticesinde tanıştığını, araştırma yapmayı, bilimsel çalışmaları incelemeyi çok sevdiğini ve yeni bir şeyler keşfetmekten çok zevk aldığını söyledi. Bilim dünyasında ses getirecek, yeni gelişmelere kaynaklık edecek önemli çalışmalar yapmak istediğini ve bu doğrultuda çalıştığını, matematikten yazılıma, bilgisayar bilimlerinden fen bilimlerine hemen her alanda makaleler incelediğini ifade etti. Projenin danışmanlığını yürüten matematik öğretmeni Dr. Mehmet Kurt ise bilim olimpiyatlarına büyük önem verdiklerini, ülkemize, insanlığa kısa veya uzun vadede fayda getirecek fikirleri, projeleri üretme ideali taşıyan öğrencilerine destek olmaya çalıştıklarını, öğrencisinin bu başarısının motivasyonlarını ve isteklerini kamçıladığını söyledi. Kurt, projeye konu olan Çizge Teorisi’nin, iletişim ağlarını optimize etme ve güvenilirliğini belirleme, araç rotalama, işe alma, depolama, çizelgeleme, gen dizilimlerinin tespiti, sosyolojik ilişki gibi birçok problemin matematiksel olarak modellenmesi ve bu model üzerinden çözüm üretilmesi için kullanıldığını belirterek, söz konusu projenin, gerçek yaşam uygulamalarıyla ile ilgili çalışmalara önümüzdeki süreçte devam edeceklerini belirtti.  

“Başarımız kaçınılmaz”

Bahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Fen ve Teknoloji Lisesi Müdür Aylin Gil de Oransoy’un başarısının, beklenen bir sonuç olduğunu, bilime, araştırmaya, öğrenmeye yönelik azmi ve hevesiyle gelecek senelerde de kendisinin benzer başarıları göstereceğinden şüphe duymadığını ifade etti. Gil, okulda doğru öğretmenleri, doğru bir müfredat ile doğru öğrencileri bir araya getirdiklerini böylece başarının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Bahçeşehir Koleji Ege Bölge Koordinatörü Zeynep Hülagü ise İzmir’deki Bahçeşehir Koleji kampüslerinde anaokulundan üniversiteye her branşta öğrencileri geleceğe hazırladıklarını, uyguladıkları eğitim sisteminin karşılığını, bu şekildeki başarılarla almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.