Bakan Kirişçi: Hem Rusya'nın hem Ukrayna'nın yanındayız

Bakan Kirişçi: Hem Rusya'nın hem Ukrayna'nın yanındayız

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Yüz Yüze 100 Gün Projesi buluşmasında çerçevesinde "Biz ne Ukrayna’nın ne de Rusya’nın tarafında değiliz. Her ikisinin de yanındayız" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, tarım ve orman konularına değindi. Kirişçi "Tarımda, ormanda, gıdada önemli olan bütün illerimizi gezme konusunda, vatandaşlarımızın, üreticilerimizin istek ve taleplerini alma konusunda büyük bir çabanın içerisine girdik. Her şeyden önce şunu belirtmek gerekir ki, Türkiye’nin fark ettiği tarım ve orman konusunu dünya da fark etti. 2001 yılının 14 Ağustos’unda milletin isteğiyle kurulan AK Partimiz 21 yılı geride bıraktı" dedi.

Tahıl koridoru konusuna da değinen Kirişçi, "Bir tahıl koridoru meselesi gündeme geldi. Biz ne Ukrayna’nın ne de Rusya’nın tarafında değiliz. Her ikisi de dost ve komşu ülkelerdir. "Her ikisinin de yanındayız" diyerek dünyadan, o bilindik ülkelerden ayrışan bir tutum sergiledik. Bunu da sayın Cumhurbaşkanımız yüksek sesle bütün dünyaya haykırdı. Yağlı tohum ve hububat konusunda dünyada dış ticarete konu olan ürünlerin önemli bir bölümünü bu iki ülke üzerinden yapıldığını görüyoruz. Dolayısıyla savaş çıktığı için bunlardan bu ürünleri tedarik edenler büyük bir panik ve sıkıntı yaşadılar. Tabiri yerindeyse, herkes gıda krizi, kıtlık demeye başladı’’ diye konuştu.

kapak-164101.webp

"33 tane gemi Ukrayna’dan ayrıldı"

Bakan Kirişçi, "Dün itibariyle, 33 tane gemi Ukrayna’dan ayrıldı. Sözleşme kurallarına uygun olarak yaklaşık 721 bin ton hububat, ulaşması gereken yerlere doğru bu gemiler üzerinde yol almaya başladı. Bunun daha devamı var, arkası geliyor. Bu ürünlerden bize gelenler de var. Özellikle özel sektörümüzün kendi ticaretleri adına aldıkları ürünler de var. Ama en azından dünya bir nefes aldı" dedi.

"Enflasyon tüm dünyanın sorunu"

Kirişçi, "Evet, ülkemizin enflasyon, hayat pahalılığı gibi önemli bir sorunu var. Ama bu sorun sadece bizim kendi sorunumuz değil. Bu sorun, tüm dünyanın sorunu. Biz, geçmişte yaşadığımız yüksek enflasyon dönemlerinden kaynaklı tecrübelerimiz nedeniyle alınması gereken tedbirler konusunda daha soğukkanlı, daha bilinçli hareket ediyoruz. 2002’de iktidara geldiğimizde tarım ürünleri ihracatı olarak 3.5 milyar dolar ihracatımız vardı. Şimdi ise 25 milyar doların üzerine çıktık. Biz bu 25 milyar doları ihracatla yurt dışında bu ürünleri alan vatandaşları da besleyen bir ülke konumundayız’’ diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.