Bakan Öğretmenlerin Sorunlarını Meclis'e Taşıdı

Bakan Öğretmenlerin Sorunlarını Meclis'e Taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan öğretmenlerin sorunlarını Meclis'e taşıdı.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, kapatılan özel okullarla ilgili halen çözümü beklenen sorunlar kapsamında; devredilen okulların türlerinin belirlenmesi, öğrencilerin istemedikleri okullara zoraki yerleştirilmeleri, okulların kapasite sorunu ve ilişkisi olmadığı halde FETÖ’cü damgası yiyen öğretmenlerin ‘iade-i itibarları’ile ilgili Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a soru önergesi verdi.

OHAL kapsamında çıkarılan 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile FETÖ’ye aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen özel öğretim kurum ve kuruluşları kapatılmış, bu kurumlara ait taşınır ve taşınmazlar Hazineye devredilmiş, ardından da bu okullar Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine geçmişti. Bu okullardaki 27 bin öğretmenin 21 binin öğretmenlik lisası iptal edilirken, yaklaşık 140 bin öğrenci ise okulsuz kalmıştı. 
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, kapatılan özel okullarla ilgili halen çözümü beklenen sorunları Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu. 

HANGİ ESAS, KRİTER VE ‘İHTİYAÇ’
Şu ana kadar İstanbul’daki 40 okuldan 17’sinin imam hatip lisesi, birinin fen lisesi olarak yeniden açıldığını, Ankara’daki sekiz okulun imam hatip lisesine, ikisinin de Anadolu lisesine dönüştürüldüğünü, İzmir’de ise dört yeni imam hatip lisesi ile bir de fen lisesinin açıldığını hatırlatan Bakan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Bu kurumların hangi tür okula dönüştürüleceği il milli eğitim müdürlüklerine bırakıldı, ihtiyaca göre karar veriliyor” açıklamasına ithafen, “Okul olarak faaliyetlerine devam edeceği belirlenen ve İmam Hatip Okulları olarak varlıklarını devam ettirecek okullar hangi esas, kriter ve ‘ihtiyaca’ göre belirlenmiştir?  Halen türleri belirlenmemiş kalan okulların, hangi esas, kriter ve ihtiyaç doğrultusunda türleri belirlenecektir?” diye sordu.

ÖĞRETMENLERE İADE-İ İTİBAR
Bakan, FETÖ ile ilişkisi veya irtbatı olmadığı halde, hayatlarını idame ettirmek amacıyla bu okullarda çalışmak zorunda kalan, bu okulların kapatılmasıyla da FETÖ’cü damgası yediği için iş bulamayan öğretmenlere yönelik iade-i itibarlarının sağlanıp sağlanmayacağını sordu. Ayrıca, lisansları iptal edilen öğretmenlerin lisanslarının hangi somut hukuki norm ve kriterlere dayanılarak iptal edildiğini soran Bakan, haksız yere lisansları iptal edilen öğretmenlerin lisanslarının iadesiyle ilgili yapılan çalışmanın ne aşamada olduğuyla ilgili bilgilendirme istedi. 

OKULLARIN KAPASİTE YETERSİZLİĞİ
Kapatılan okullardaki yaklaşık 140 bin öğrencinin büyük bir kısmının burslu oldukları ya da düşük ücret verdiklerine dikkat çeken Bakan, “Bu durumdaki öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okulları tercih edecekleri öngörülüyor. Bu durumda Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okulların kapasitelerinin yetersiz kalmasıyla ilgili bir hazırlığınız var mı?” dedi.

‘ZORAKİ’ YERLEŞTİRMELER NE OLACAK?
Okulları kapatılan öğrencilerin, kendilerinin ve velilerinin istemediği türdeki okullara yerleştirilmek zorunda bırakılacakları konusundaki endişelerine de değinen Bakan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili alternatif bir çözüm çalışması olup olmadığı da sordu.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.