Bakan Özer: Başarılı öğrenciler, meslek liselerini seçiyor

Bakan Özer: Başarılı öğrenciler, meslek liselerini seçiyor

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Fen lisesine yerleşen öğrencinin puanından daha yüksek puanı olan öğrenci, meslek lisesine gidiyor. Artık başarılı öğrenciler meslek liselerini tercih etmeye başladı" dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Zafer Çağlayan Meclis Salonu’nda gerçekleşen “Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi İş Birliği Protokolü” toplantısında konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bakanlık olarak en kıymetli sermayelerinin öğretmenler olduğunu belirtti. 28 Şubat döneminde meslek liselerinin geride kaldığını kaydeden Özer, öğretmenlerin mesleki gelişimine son derece önem verdiklerini hatırlattı.

“Bugün itibariyle uzman ve başöğretmenlik eğitimleri başladı”

7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanununun son 20 yılın eğitim yatırımlarını taçlandırdığını dile getiren Bakan Özer, "Bugün itibariyle uzman ve başöğretmenlik eğitimler başladı. Kanun çıktı, yönetmelik, yönergeler çıktı. Uzman öğretmenler için 180 saatlik, başöğretmenlerle ilgili 240 saatlik eğitimler öğretmen bilişim ağı içerisinde veriliyor. Bunlar devasa büyük işler. Erişim ile ilgili sıkıntı olmaması lazım. Yaklaşık 600 binin üzerinde öğretmenimiz eğitime başladı” dedi.

aw670049-01.jpg

Eğitim sisteminde öğretmenlerin yüzde 60'ının bu sürece dahil olduğunu kaydeden Bakan Özer, 19 Kasım'da yapılacak sınavda öğretmenlerin başarılı olduklarında hem ciddi bir eğitimden geçmiş olacaklarını hem de özlük haklarında önemli bir iyileşme olacaklarını aktardı.

“Tüm okullarımızın altyapısını güçlendirecek, güncelleyecek hiçbir sıkıntımız yok, bütçemiz var”

Bakan Özer, “Tek istediğimiz şey var, istihdama öncelik sağlamak. Çünkü biz size insan kaynağı yetiştiriyoruz, sizi sürecin içerisinde dahil ettik. Buradan çıkan çocukların da gerçek iş ortamlarında çalışmasıyla, istihdamıyla ilgili katkı. Kısa sürede mesleki eğitim verdiğimiz tüm alanlarda sektörün güçlü temsilcileriyle iş birliklerimizi tamamladık. Aslında şunu gördük, sektörün de yıllardan beri beklediği şey buymuş. Biz iş verenlerimizden okul, atölye yapmasını istemiyoruz. Devletin bütçesi var. Bütçeyle ilgili Allah’a şükür hiçbir sıkıntımız yok. Tüm okullarımızın altyapısını güçlendirecek, güncelleyecek hiçbir sıkıntımız yok, bütçemiz var. İstediğimiz şey sanayicinin deneyimini, birikimini, müktesebatını meslek liselerine aktarması ve süreci birlikte yönetip kendisine insan kaynağını birlikte yetiştirebilmemiz. Bunun neticelerini gördük.” ifadelerini kullandı.

aw670049-03.jpg

“Artık başarılı öğrenciler meslek liselerini tercih etmeye başladı”

Meslek liselerinin başarısına da değinen Milli Eğitim Bakanı Özer, artık başarılı öğrencilerin meslek liselerini tercih etmeye başladığını vurguladı. 28 Şubat sürecini tersine dönüştürerek mesleki eğitime verilen önemin artırıldığını dile getiren Özer, “İlk adımlarını Savunma Sanayii Başkanlığımızla yaptık. ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesi. Düşünün, artık ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesine yüzde 1'lik başarı diliminden öğrenciler geliyor. Ankara Fen Lisesine yerleşen öğrencinin puanından daha yüksek puanı olan öğrenci, meslek lisesine gidiyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Teknopark İstanbul Mesleki Teknik Anadolu Lisesi. Bunun örnekleri çoğaltabilir. Artık başarılı öğrenciler meslek liselerini tercih etmeye başladı. Yani 28 Şubat sürecinin suyun akışını yatağından değiştirdiği süreci biz tersine döndürmüş olduk. Artık akademik olarak başarılı öğrencileri de meslek liseleriyle buluşturmaya başladık. Meslek liseleri üretim yapmaya başladı” diye konuştu.

“Mesleki eğitim merkezlerindeki çırak, kalfa sayısı 560 bine çıktı”

Mesleki eğitim merkezindeki öğrenci sayısının 11 ayda 400 bin arttığını kaydeden Bakan Özer, bu konuda hedeflerinin bir milyon gencin mesleki eğitim merkeziyle buluşması olduğunu not düştü.

Özer, "Bizim amacımız, mesleki eğitim verdiğimiz tüm alanlarda uygulamalı üreterek eğitimi teşvik etmek. Eğer her alanda biz üretim isteseydik mesleki eğitim merkezlerindeki üretimi iptal etmezdik. Mesleki eğitim merkezlerinde üretim yapılmasını istemiyoruz. Çünkü mesleki eğitim merkezleri haftada dört gün işletmeye giden bir yer. 200 milyonluk üretim kapasitesinden 2021 yılında 1 milyar 162 milyona çıktı. Bunlar gerçekten her biri başarı hikayesi. 25 Aralık 2021 tarihinde Türkiye’deki tüm mesleki eğitim merkezlerindeki çırak, kalfa sayısı 160 bin. Bu rakam bugün 560 bine çıktı. 11 ayda 400 bin yeni gencimiz mesleki eğitim merkezleriyle tanışmış oldu. Bu öğrencilerimiz ayda bin 275 lira ücret alıyor. Artışla bin 700 liraya çıktı. 2022 yılı sonuna kadar bir milyon gencimizi mesleki eğitim merkeziyle buluşturacağız.” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.