Bakan Pakdemirli: "Gübre desteğini yüzde 100 arttırıyoruz"

Bakan Pakdemirli: "Gübre desteğini yüzde 100 arttırıyoruz"

2021'in sonu itibariyle Türkiye'yi et ithal eden bir ülke olmaktan kurtaracağız"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Buğday, arpa ve kuru hububatta gübre desteğini yüzde yüz artırıp 4 liradan 8 liraya çıkarıyoruz. Yeni hasatta dünya fiyatlarıyla satın alacağız" dedi. 

Ankara'da düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin Marmara Bölge Toplantısı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımı ile gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Pakdemirli, bakanlık görevine geldiğinde kendisine 81 ili dolaşma ve sorunları dinleme hedefi koyduğunu belirterek, bu kapsamda hafta sonları Elazığ'dan Artvin'e, Malatya'ya ikişer il dolaştıklarını kaydetti. Pakdemirli, bu hafta sonu da Hatay ve Adana'yı ziyaret etmeyi planladıklarını aktardı. Çiftçiyi, üreticiyi dinlemenin önemine değinen Pakdemirli, iki bakanlığın bir araya gelmesiyle beraber çok büyük büyük bir teşkilat olduklarını, dolayısıyla vatandaşı dinlemeleri gerektiğini söyledi. Tarımla ilgili problemleri senelerdir dinlediğini ifade eden Pakdemirli, "İl ziyaretlerine gidiyoruz, incir çekirdeğini doldurmayacak problemler orada dağ gibi olmuş. Hem onları bulunduğumuz yerde çözüyoruz, yapısal problemlerle ilgili de iş planımızı önümüzdeki günlerde açıklıyor olacağız" şeklinde konuştu. 

"Tarımda Milli Birlik Projesi'ni anlatacağız" 

İki bakanlık olarak birleşerek toprak ve suyu birleştirdiklerini dile getiren Bakan Pakdemirli, toprak ve suyun buluşturulmasının ileriye yönelik tarımsal hasılanın artması anlamında çok değerli olduğunu ifade etti. 100 milyon nüfuslu bir ülkeye doğru gidildiğini söyleyen Pakdemirli, gıda ihtiyacının yüzde 50 daha fazla artacağı bir döneme gidildiğine işaret etti. Marmara'nın bitkisel ürün ihtiyacının toplamının yaklaşık yüzde 15'ini yaptığını anımsatan Pakdemirli, "Marmara Bölgesi illeri toplam tarla bitkileri üretiminde 15 milyon ton, meyve üretiminde 2 milyona yakın, sebze üretiminde ise 4,6 milyon ton. Yani Marmara Bölgesi bizim üretimde olmazsa olmaz bölgelerimizden bir tanesi. Ülkemiz toplamında tarla bitkileri üretiminin yüzde 22'sini, meyve üretiminin yüzde 9'unu, sebze üretiminin yüzde 15'ini ve toplam bitkisel üretiminin de yüzde 18'ini Marmara Bölgesi illerimiz karşılıyor" dedi. 

Pakdemirli, önümüzdeki günlerde tarımda Milli Birlik Projesi'ni anlatacaklarını söyledi. 

"Türkiye'yi et ithal eden bir ülke olmaktan kurtaracağız" 

"2021'in sonu itibariyle biz Türkiye'yi et ithal eden bir ülke olmaktan inşallah kurtaracağız" diyen Pakdemirli, bu konuda da bakanlık olarak gerekli çalışmaların yapıldığını kaydetti. Bir diğer konunun ölçek olduğunu vurgulayan Pakdemirli, devletin bu konuda gerekli tedbirleri alacağının altını çizerek, devletin yanı sıra birlikte üretim yapmanın yollarının bulunması gerektiği çağrısında bulundu. Pakdemirli, lojistik konusunda da problemler olduğunu belirterek, bu alandaki kayıpların önlenmesi gerektiğini paylaştı. 

Konuşmasında üreticiye gübre müjdesi de veren Pakdemirli, "Buğday, arpa ve kuru hububatta özel şekilde gübre desteğini yüzde yüz artırıp 4 liradan 8 liraya çıkartıyoruz. Yeni hasatta dünya fiyatlarıyla satın alacağız" diye konuştu. Pakdemirli, "Akıllı Kart" uygulamasının da daha fazla yaygınlaşmasını temenni etti. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.