Bakan Pakdemirli, "Yeterince dikkate alınmıyor"

Bakan Pakdemirli, "Yeterince dikkate alınmıyor"

Bakan Pakdemirli, gündeme dair önemli açıklamalarda bulunuyor.

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli'nin açıklamalarından notlar;

* (Sel hakkında) Öncelikle can kayıplarımız var. Onlara rabbimden rahmet diliyorum. Yurtdışında meteorolojik uyarılara daha çok dikkat ediliyor. Bir kere yurtdışındayken, uyarı geldi, herkes dağıldı. Uyarılara bakıyorum, bizim uyarmadığımız doğal afet yok. Ama bakıyorum yeterince dikkate alınmıyor. 

* Özellikle uyarılar çok önemli. Özellikle kendimizi, evladımızı seviyorsak dere yataklarından uzak durmamız lazım. Yaşam alanı kurmamamız lazım. Yağmurun, selin, felaketin ne zaman geleceği belli olmuyor. Ben de ablamı taşkınlarda kaybetmiş biri olarak hakikatten bu konuda çok hassasım. 1 gün 1 dakika oraya öyle bir sel gelir ki bütün sevdiklerinizi götürür.

Trabzon'da devlet ıslah etsin diyorlar. 74 bin tane dere var sadece Trabzon'da. Cumhuriyet tarihinin 2-3 misli yatırımız var. Ama her tarafa yetişme imkanımız yok. Riskli alanlardan uzak duracağız. 

* Tarım sigortası önemli. Yüzde 50'sini devlet karşılıyor. Tarım sigortası yaptıran için güzel ancak yaptırmayan böyle durumlarda düşünüyor. Böyle olaylar ne ilk olacak ne de son olacak. Çoğu zaman rastlamıyor ama rastladığı zaman öngörülemeyen kayıplara sebep verebilir. 

* 2020'de meteorolojik olaylar daha farklı ilerleyecek. Yağışlar daha fazla olacak. Tarım sigortası oranını mutlaka artırmalıyız. 

* (Salgın hakkında) Hem hububat, hem bakliyat, hem sebze, hem meyve hem de diğer ürünlerde yüzde 4-5 fazlalık bekliyoruz. Yüksek rakımlı illerimizde, 21 ilde ekstra ekimler yaptık ki ne kadar süreceğini biz de bilmiyorduk. Biz sanki 1 yıl sürecek gibi Cumhurbaşkanımızın emriyle yaptık. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.