Bakan Pekcan'dan önemli açıklamalar! Bugün yürürlüğe girdi

Bakan Pekcan'dan önemli açıklamalar! Bugün yürürlüğe girdi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak  yürürlüğe giren "7246 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna" ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

1994 yılında yürürlüğe giren 4054 sayılı Kanunun, Rekabet Kurumunun göreve başladığı 1997 yılından bu yana uygulandığını  hatırlatan Pekcan, bu süre zarfında gerek Türkiye'deki gerekse  uluslararası piyasalardaki değişimin, Avrupa Birliği rekabet  hukukundaki önemli gelişmelerin ve edinilen deneyimin, Kanunun bazı  maddelerinin değiştirilmesi ve modern araçlarla güçlendirilmesi  ihtiyacını doğurduğunu söyledi.

Yapılan değişikliklerle Rekabet Kanununun Avrupa Birliği ve  gelişmiş uygulamalarla uyumlu hale getirildiğini anlatan Pekcan, "Söz  konusu düzenlemeyle Rekabet Kanunumuz dinamik piyasaların ihtiyacını  daha iyi karşılayabilecek bir yapıya ve araçlara kavuşturulmuştur. Rekabet Kurumumuzun da daha etkin, aktif ve dinamik hale getirilmesi  sağlanmıştır. Böylece bir yandan piyasa oyuncuları arasında etkin  rekabet koşullarının oluşmasıyla tüketici refahının arttırılması  sağlanırken, diğer taraftan Türkiye'ye daha çok uluslararası yatırımcı  çekilmesinin de önü açılmıştır." dedi.

Uzlaşma yolu ve taahhüt mekanizması hayata geçiyor

Pekcan, "Bu  düzenleme ile teşebbüsler, olası bir rekabet ihlali durumu söz konusu  olduğunda Rekabet Kurumuna  taahhüt verebilecek ya da uzlaşmaya  gidebilecek. Böylelikle, hem soruşturma sürecinin kısaltılarak hızlı  bir şekilde sonuçlandırılması, hem dava süreçlerinin neden olacağı  kamusal maliyetlerin azaltılması, hem de kamu kaynaklarının daha  verimli bir şekilde kullanılması sağlanacak." ifadelerini kullandı.

Birleşme ve devralmalara yönelik maddede değişiklik yapılarak "hakim durum" kriteri yerine Avrupa Birliği hukukunda kullanılmakta  olan "etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılması" kriterinin  devreye  alındığını anlatan Pekcan,  "Örneğin iki firma birleşmek istediğinde  ya da bir firma diğer bir firmayı satın almak istediğinde Rekabet Kurulundan izin almak durumunda. Kurul, birleşme ve devralma sırasında  hakim durumun varlığını tespit etmese bile, bunun etkin rekabeti  önemli ölçüde azaltabileceğine kanaat getirirse, bu birleşme veya  devralmaya müdahale edebilecek." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.