Bakan Şimşek: Geçiş dönemi sonra eriyor

Bakan Şimşek: Geçiş dönemi sonra eriyor

Enflasyonun tek haneye indirilmesinin çok ciddi bir iş olduğunu belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "İlk yılımızı geçiş dönemi olarak tanımladık ve bu ay itibarıyla geçiş dönemi sona eriyor" ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da "Enflasyonla Mücadele ve Merkez Bankacılığı" başlıklı panelde konuştu.

Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Enflasyon en kötü vergileme yöntemidir. Türkiye'nin şu anda tek önceliği var, o da fiyat istikrarı. Enflasyonun tek hanelere indirilmesi çok ciddi bir iş; zaman, kararlılık ve sabır gerektiriyor. Enflasyonun şok öncesi düzeye indirilmesi ortalama 3-4 yıl alıyor. İlk yılımızı geçiş dönemi olarak tanımladık ve bu ay itibarıyla geçiş dönemi sona eriyor. Şu anda dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz. Eylülde inanıyorum ki 40'lı rakamları görebiliriz. Kurda istikrar öngörümüz var, bu da dezenflasyonu beraberinde getirecek.

mehmet-simsek-adi-basin-tarihine-gececek-yerel-gazeteler-kapaniyor-tkop.webp

GEREKİRSE İHTİYAÇTAN FAZLA LİKİDİTE ÇEKEBİLİRİZ

Merkez Bankamız ne gerekiyorsa yapıyor, çok iyi bir ekibimiz var, Merkez Bankamız bütün araçları kullanıyor, sonuç alacağımıza inanıyorum. Merkez Bankamız ihtiyaç duyarsa, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak gerektiğinde ihtiyacımızın da ötesinde likiditeyi çekmek için borçlanacağız.

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE İÇİN BİR EYLEM PLANI AÇIKLAMAYACAĞIZ

Vergi muafiyet ve istisna çalışmalarımız devam ediyor, bir noktaya getirdik. Vergide adalet ve etkinlik paketi çalışmalarımız da devam ediyor. Kayıt dışı ile mücadele için ise eylem planı açıklamayacağız, fiilen mücadele yürüteceğiz.

Cari açık bu sene çok büyük ihtimalle milli gelire oranla yüzde 2,5'in altına düşecek. Hedefimiz cari açığı kalıcı şekilde yüzde 2,5'in altına çekmek.

Önümüzdeki üç yılda Dünya Bankası ve benzeri bankalardan en az 60 milyar dolarlık şu an için Türkiye'ye taahhüt edilmiş kaynak var. Bu kaynağa "carry trade" diyemezsiniz, bu kaynağa "sıcak para" diyemezsiniz. Eleştirileri saygıyla karşılıyor, değer veriyoruz ama bu program çalışıyor.

"REZERV ENDİŞESİ TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDEN ÇIKACAK"

Biz kur korumalı mevduattan çıkacağız, biraz zaman alabilir ama çok iyi bir yoldayız. Mevduatlardaki artış beklediğimizden iyi. Çok yakında swap hariç pozitif rezerv noktasında olacağız. Rezerv ile ilgili kaygılar Türkiye'nin gündem maddesi olmaktan çıkacak."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.