BAKAN, "SPORDA DA KADININ ADI YOK"

BAKAN, "SPORDA DA KADININ ADI YOK"

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bağlı müdürlükler ve federasyonların yönetim kadrolarındaki erkek egemenliğine dikkat çekerek, spor yönetim kadroları için yüzde 30 kadın kotası istedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, bağlı Spor Genel Müdürlükleri ile federasyonların yönetim kurulları ve üye yapısında kadın sayısının çok az olduğu görüldü.


Hayatın tüm alanlarında olduğu gibi sporda da erkek egemenliğine dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Sporda da kadının adı yok” dedi.


Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi veren Bakan, spor teşkilatında kadın yöneticinin neden yok denecek az olduğunun yanıtını istedi.


Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bağlı müdürlükler ve federasyonların yönetim kadroları için ‘kadın kotası’ uygulaması öneren Bakan, ‘asgari yüzde 30 kadın yönetici kotası’ üzerine bir çalışma olup olmadığını da sordu.
 

KADIN ÜYE DAHİ YOK!
 

Türkiye’deki en az 4 milyon 600 faal sporcunun, 1 milyon 600 kadarının faal kadın sporcu olduğunu aktararak, “Türkiye’de kadın sporcu sayısı toplam sporcu sayısının üçte biri kadar” diyen Bakan, “Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bağlı müdürlükler ve federasyonların yönetim kadrolarında kadın yok denecek kadar az. Daire başkanlarının ve müdürlerin tamamı erkek. Merkez Danışma Kurulu, Genel Müdürlük Ceza Kurulu, Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu, Merkez Ceza Kurulu gibi kurullarda kadın üye dahi yok. Yalnızca Satranç Federasyonu, Oryantiring Federasyonu ve Yelken Federasyonu’nda kadın başkan var. Çoğu spor federasyonunun yönetim ve diğer kurullarında kadın üye dahi yok. Sadece Tahkim Kurulu’nda bir tane kadın üye var” şeklinde konuştu.
 

‘EN AZINDAN’ YÜZDE 30 KOTA!
 

Yönetim ve kurul kadrolarında kadın kotası uygulaması öneren Bakan, “Hayatın tüm alanlarında olduğu gibi sporda da erkek egemen bir yönetim ve üye yapısı var. Türkiye’nin İngiltere ve Fransa gibi örnekleri emsal alması gerekiyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı en azından spor teşkilatında ve spor federasyonlarında asgari yüzde 30 kadın yönetici kotası öngörebilir” dedi.
 

CHP’Lİ BAKAN GENÇLİK VE SPOR BAKANI OSMAN AŞKIN BAK’A SORDU:
 

Kadın sporcu sayısı bu kadar yüksek iken, neden spor teşkilatında kadın yönetici yok denecek kadar azdır?
Spor teşkilatında ve spor federasyonlarında asgari yüzde 30 kadın yönetici kotası üzerine Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.