Balbay, Eskrim Federasyonu'na yönelik iddiaları sordu

Balbay, Eskrim Federasyonu'na yönelik iddiaları sordu

Balbay, Türkiye Eskrim Federasyonu’nun faaliyetlerini ve bazı uygulamalarına ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay, Türkiye Eskrim Federasyonu’nun faaliyetlerini ve bazı uygulamalarına ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

Balbay Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına vermiş olduğu yazılı soru önergesinde, “Türkiye Eskrim Federasyonu’nun 2011’den 17/25 Aralık 2013 tarihine kadar devletten aldığı bütçenin bir bölümünü Bank Asya’ya yatırdığı iddia edilmekte. Bu doğru mudur? Gençlik ve Spor Bakanlığı bu iddiaların üzerine gitmiş midir? Federasyonda bu tasarrufu yapanlar kimlerdir? Haklarında hangi adli ve idari işlemler yapılmıştır? Türkiye Eskrim Federasyonu’nda neler oluyor? ” diye sordu.

Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eskrim sporu ile ilgilenmediği bilinen bazı kişilerin, Türkiye’de sadece bir kez müsabakaya sokulduktan sonra eskrimci yapıldığı, ayrıca hak etmedikleri halde gri hizmet pasaportu çıkartıldığını duymaktayız. Yine bu kişilere Millilik belgesi verildiği ve Milli takım forması altında Dünya kupası niteliğindeki müsabakalara gönderildiği ifade edilmekte. Federasyon bu uygulamalarla eskrim sporuna nasıl bir katkı sağlamaktadır? Bakanlığın federasyonların branşlara yönelik çalışmalarını izleme ve değerlendirmesi söz konusu değil mi?”

Balbay, Eskrim Federasyonu’nun devletten bütçe almasına rağmen yurt içinde düzenlenen müsabakalara katılacak sporculardan katılım ücreti adı altında para talep edildiği iddiasının da doğru olup olmadığının incelenmesi gerektiği belirterek, “Federasyon her açıdan şeffaf bir yapıya kavuşmalı. Bakanlık bu konuda titiz bir çalışma yürütüp kamuoyunu aydınlatmalı” dedi.

Balbay her federasyona ayrılan bütçe miktarının açıklanmasını istedi ve şu değerlendirmede bulundu:

“Eskrim Federasyonu’na 2017 yılı bütçesinden Olimpiyat hazırlıkları adı altında 3 milyon 850 bin TL bütçe verilmiştir. Bu bütçe hangi başarılar göz önüne alınarak verilmiştir? Diğer branşlardaki federasyonlara ayrılan ve verilen bütçe miktarları nedir? Bakanlık hangi federasyona hangi kriterleri esas alarak pay dağıtmaktadır?”

Ayrıca 2017 Mart ayında düzenlenen Yıldızlar ve Gençler Avrupa Şampiyonası ve Nisan ayında düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda ülkemize 2 altın madalya kazandıran İbrahim Ahmad Acar isimli eskrimcinin yurtiçi ve yurtdışında hiçbir müsabakaya sokulmaması ve yarışma hakkının elinden alınmasının gerekçesinin açıklanmasını isteyen Balbay Bakan Osman Aşkın Bak’tan şu sorularına yanıt istedi:

1. Türkiye'de 2018 yılı itibariyle vizesi yapılmış faal kaç kadın ve kaç erkek eskrimci vardır? Bunların yaş kategorilerine ve kulüplere göre dağılımı nedir?

2. Eskrim Federasyonu'nun 2011 yılından 17/25 Aralık 2013 tarihine kadar, devletten aldığı bütçenin bir bölümünü Bank Asya'ya yatırdığı iddiası doğru mudur?

3. Eskrim Federasyonu'nda bazı görevlilerin, eskrim sporu ile uzaktan yakından ilgisi bulunmayan 100'ün üzerinde kişiyi, hak etmedikleri halde kendilerine devletin gri hizmet pasaportu çıkartılmak suretiyle Milli Takım forması altında yurt dışındaki uluslararası müsabakalara gönderdikleri ve dönüşte kendilerine birtakım avantajlar tanıyan "Millilik Belgesi" verdikleri doğru mudur?

4. Eskrim Federasyonu'nda bazı sporcuların hayatlarında eskrim kıyafeti giymediği halde, prosedür gereği Türkiye'de sadece bir kez müsabakaya sokulduktan sonra, Milli Takım forması altında yurt dışında çoğu Dünya Kupası niteliğindeki müsabakalara gönderildiği belirtilmektedir. Bu haber doğru mudur? Bu konuda bir yıl kadar önce açılan soruşturma ne aşamadadır?

5. Eskrim Federasyonu 2017 yılı bütçesinden, Olimpiyat hazırlıkları adı altında 3 milyon 850 bin TL bütçe almıştır. Başka hiç bir federasyona verilmediği iddia edilen 3 milyon 850 bin TL bütçe, hangi başarılar göz önünde bulundurularak verilmiştir? Bu bütçe geride bıraktığımız bir yıl içerisinde nerelere harcanmıştır?

6. Eskrim Federasyonu devletten bütçe almasına rağmen, yurt içinde düzenlenen müsabakalara katılacak sporculardan "katılım ücreti" talep ettiği doğru mudur? Sporcuların çoğunluğunun masraflarının karşılanmamasının ve sporculardan katılım ücreti talep edilmesinin gerekçesi nedir?                          

7. İbrahim Ahmad Acar isimli eskrimci 2017 yılı Mart ayında düzenlenen Yıldızlar ve Gençler Avrupa Şampiyonası’nda ve Nisan ayında düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda ülkemize 2 altın madalya kazandırmasına rağmen, yurtiçi ve yurtdışında hiç bir müsabakaya sokulmaması ve yarışma hakkının elinden alınmasının gerekçesi nedir?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.