BALBAY, "ZAM DALGASINDAN SANAT DA PAYINI ALDI"

BALBAY, "ZAM DALGASINDAN SANAT DA PAYINI ALDI"

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay 1 Ekim’de yeni sezona perde açacak Devlet Tiyatroları’nı Meclis gündemine getirdi.

Balbay Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na vermiş olduğu soru önergesinde, 2017-2018 Tiyatro sezonunun %50 zamlanan bilet fiyatları ile açılacağını hatırlatarak şöyle dedi:

“Zam dalgasından sanat da payını aldı. Devlet Tiyatroları, yeni sezonla birlikte temsil edilecek büyük oyunları, müzikal oyunlar ve çocuk oyunlarının bilet fiyatlarını yüzde 50 oranında artırdı. Geçtiğimiz sezon 6 TL olan indirimli biletler 9 TL, 10 TL olan biletler 15 TL oldu. Sahnelerin doluluk oranları dikkate alındığında Devlet Tiyatroları’nın böyle bir karar alması tiyatro seyircisi üzerinde olumsuz bir etki yaratacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konu hakkında harekete geçip, daha çok kesimin Tiyatro ile buluşmasını ve Tiyatro’nun daha çok alana ulaşmasını sağlamak adına bu konu hakkında gerekli adımları atmalı.”

Balbay Devlet Tiyatroları’nın sahne azlığı, altyapı eksikliği, eğitim kurumlarının yetersizliği, yeterli maddi desteğin olmaması gibi nedenlerle ayakta durmakta zorlandığını ifade ederek şöyle dedi:

“Dar bir bütçe ile faaliyetlerini sürdüren Devlet Tiyatroları’na gerekli destek hükümet tarafından verilmiyor. Hayatta kalmaya çalışan bu kurumun sanatçılarına, OHAL ile birlikte son dönemlerde yapılan haksız ve hukuksuz girişimler de ayrı bir boyut. Birçok sorunla boğuşan Devlet Tiyatroları’na eğer gerekli destek verilmezse ayakta kalamayacağı gibi bu durum Devlet Tiyatrosu’nun taşeronlaşmasına da zemin hazırlayacak. Bu yüzden Bakanlık derhal harekete geçip Devlet Tiyatroları ile ilgili bir eylem planı ortaya koymalıdır.”

Balbay, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 3-5 Mart 2017 tarihleri arasında yaptığı 3. Milli Kültür Şûrası sonuç raporunu uygulamaya koyduğu takdirde Devlet Tiyatroları’nın kapısına kilit vurulacağını belirterek şöyle dedi:   

“Kültür ve Turizm Bakanlığı 3. Milli Kültür Şûrasında devlet, şehir ve belediye tiyatrolarını özel tiyatrolara benzeterek idari anlamda özerkleştireceğini, ödeneklerinde 5 yıllık süre içinde her yıl için yüzde 20 oranında kısıtlamaya gideceğini, bu kurumları sivilleştirerek çalışan çoğu sanatçıyı, emekliliğe teşvik edeceğini duyurdu. Eğer bu durum uygulamaya koyulduğu takdirde Devlet Tiyatroları’nın kapısına kilit vurulacağı ortadadır. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Bakanlığı derhal bu uygulamadan vazgeçmeye, Devlet Tiyatroları’nın ayakta kalması için gerekli adımları atmaya çağırıyorum.”


Balbay’ın Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına vermiş olduğu soru önergesi şöyle:

1.  Devlet Tiyatroları, yeni sezonla birlikte temsil edilecek büyük oyunları, müzikal oyunlar ve çocuk oyunlarının bilet fiyatlarını yeniden belirleyerek zam yaptı. Sahnelerin doluluk oranları dikkate alındığında bu durum tiyatro seyircisini etkilemez mi? 

2. 2016-2017 sezonunda, Devlet Tiyatroları’ndaki doluluk oranı nedir? Ülkemizde Tiyatro salon sayısı kaçtır? Tiyatro salonlarında oynanan yerli/telif eser sayısı ve yabancı/çeviri eser sayısı kaçtır?

3. Devlet Tiyatroları sahne azlığı, altyapı eksikliği, eğitim kurumlarının yetersizliği, yeterli maddi desteğin olmaması nedeniyle ayakta durmakta zorlanıyor. Bakanlık olarak bugüne kadar Devlet Tiyatroları ile ilgili hangi çalışmaları yaptınız? 

4. Bakanlığınız 3-5 Mart 2017 tarihleri arasında yaptığı 3. Milli Kültür Şûrası sonucunda devlet, şehir ve belediye tiyatrolarını özel tiyatrolara benzeterek idari anlamda özerkleştireceğini, ödeneklerinde 5 yıllık süre içinde her yıl için yüzde 20 oranında kısıtlamaya gideceğini, bu kurumları sivilleştirerek çalışan çoğu sanatçıyı, “emekliliğe” teşvik edeceğini açıkladı. Bu durum ayakta durmakta zorlanan Devlet Tiyatrolarının kapısına kilit vurmak değil midir? 

 5. Bakanlığınız Devlet Tiyatroları ile ilgili önümüzdeki süreçte nasıl bir yol haritası izleyecek? Devlet Tiyatroları’nı nasıl bir yapıya kavuşturmayı düşünüyorsunuz? 3. Milli Kültür Şûrası’nda ele aldığınız konuları uygulamaya koymayı düşünüyor musunuz?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.