Balçova’da 8 Mart Coşkusu

Balçova’da 8 Mart Coşkusu

Balçova Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği panel ve tiyatroda binlerce kadın hep bir ağızdan eşit bir hayat için haykırdı.

Tüm dünyada çeşitli etkinliklere konu olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Balçova’da da binlerce kadının katılımı ile kutlandı. Toplumdaki kadın-erkek eşitsizliğini gidermek için kadınlara yönelik pozitif ayrımcı etkinlikleri ile sürekli gündemde olan Balçova Belediyesi, bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü bir dizi etkinlik düzenledi.

Balçova Termal Otel Kardelen Salonu’nda düzenlenen “Çıkış” konulu panele binlerce Balçovalı kadın katıldı. Balçova’da toplumsal hayatta öne çıkan kadınların farklı sunumlarının ardından Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya panelin açılış konuşmasını yaptı. Son on yılda öldürülen kadın sayılarındaki artışı bir slayt gösterisi ile anlatan Başkan Çalkaya daha sonra kadınlara şiddeti ve çok eşliliği savunan çeşitli videoları izleyicilere izletti. Sayısı artan cinayetlerin tesadüfi olmadığını ifade eden Mehmet Ali Çalkaya “Ne yazık ki ülkemizin üstüne karabasan gibi çöken bir zihniyet ve bu zihniyeti normalleştirmeye çalışan siyasi akıllar var. Ancak Anadolu kadını hiçbir zaman ikinci sınıf insan olmayı kabul etmedi. Bundan sonra da etmeyecek. Sizlerde her gün televizyonlarda bir kadın öldürüldü, bir çocuk istismar edildi haberini duymak istemiyorsanız bu gidişe politik görüşünüzü bir kenara bırakıp dur deyin. Siz sustukça çakallar uluyacak. Biz bu gidişe kadınların öncülüğünde dur diyeceğiz.” diye konuştu.

Panelin konuşmacılarından CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi ise Türkiye’nin Mustafa Kemal Atatürk ile çocuklara bir bayram eden ülkeden çocuklara tecavüz sayısının en yüksek olduğu ülkelerden birisi haline dönüştüğünü ifade ederek “Biz bu karanlık düşünceye itiraz ediyoruz ve çocuklara kadınlara dokunmayın. Çocuğuna kadınına sahip çıkmayan hükümet ne işe yarar” dedi. Sanatçı Sevinç Erbulak ise toplumda kadınlar, çocuklar ve hayvanların tehdit altında olduğunu ifade ederek “Bu gidişe dur demek için en büyük görev kadınlara düşüyor. Sevgili kadınlar lütfen kız çocuklarınızı haksızlıklara karşı seslerini çıkarmaları için eğitin. Ama en çok erkek çocuklarınızı kadınlara saygılı olmaları konusunda eğitin. Çocuklarımız okullarda iyi eğitim alamıyorsa onları evlerimizde eğiteceğiz” diye konuştu.

Balçova’daki diğer bir etkinlik ise İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Başrollerini Sevinç Erbulak ve Fırat Tanış’ın paylaştığı boşanmış bir kadın ile erkek arasındaki ilişkileri anlatan Ayrılık isimli tiyatro oyunu sahnelendi. Balçova’daki son etkinlik ise Kültürevi’nde 52 sanatçının katılımıyla açılan Kadın temalı serginin açılışı oldu.   

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.