Bankacılar ve inşaat sektörü ALTO'da buluştu

Bankacılar ve inşaat sektörü ALTO'da buluştu

Aliağa Ticaret Odası tarafından üye firmaların faaliyet gösterdikleri alanlarda sorunların çözüme kavuşturulması amacıyla düzenlenen sektörel toplantılar devam ediyor.

Aliağa Ticaret Odası inşaat sektöründe faaliyet gösteren 2. Meslek Komitesi ve İnşaat malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren 6. Meslek Komitesi üyeleri ile Aliağa’da faaliyet gösteren kamu ve özel bankaların şube müdürleri, ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk’ün başkanlık ettiği toplantıda sektörel sorunları ve çözüm önerilerini görüştü.

Toplantıya Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı Adnan Saka, Yönetim Kurulu Başkan Vekilleri Hamdi Erdem ve Uğur Akyıldız, Yönetim Kurulu Üyeleri Şaban Atalan, Burak Öztabak, Meclis Üyeleri ile banka müdürleri ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Aliağa Ticaret Odası, farklı sektörlerde yaşanan sorunların tespiti ve çözümü amacıyla sektör temsilcileriyle bir araya gelmeyi sürdürüyor.

Sektörlerin güncel sorunlarının yanı sıra ekonomik konuların istişare edildiği ve farklı zamanlarda ilgili meslek gruplarının katılımıyla gerçekleşen toplantılar kapsamında düzenlenen İnşaat sektörü ve Bankacılık sektörünü buluşturan toplantısında, inşaat sektörünün bankalar nezdinde karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri, inşaat sektörünün bankalar tarafından desteklenmesi, iki sektörün iş birliğinin Aliağa ekonomisine katkıları ve iki sektörün beklentileri konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

İnşaat sektörü 250 alt sektöre katkı sağlıyor

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi, inşaat sektörünün yarattığı katma değer, kendisine bağlı 250 alt sektöre sağladığı katkı ve istihdam açısından Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisi olduğunu, geçen yılın ortalarında başlayan süreç nedeniyle yaşanılan ekonomik daralmanın inşaat sektörüne olan etkisinin de uzun sürmeyeceğini söyledi.

İnşaat sektörü ekonominin lokomotifi

İnşaat ve bankacılık sektörlerinin iş birliği yaptığı alanları geliştirmesinin iki sektöre de olumlu katkı sağlayacağına dikkat çeken ALTO Başkanı Ertürk, “İnşaat sektörü ülkemizin ve Aliağa ekonomisinin lokomotif sektörlerindendir. Aynı şekilde bankacılık sektörü de ülke ekonomisinin gücünü ortaya koyması açısından büyük önem teşkil etmektedir. İki sektörün birlikte hareket etmesi ve birbirine destek olması sorunların çözümüne önemli katkı sağlayacaktır. İnşaat sektöründeki durgunluk veya hareketlilik diğer sektörleri de etkilemektedir. Biz bankalarımızdan inşaat sektörü başta olmak üzere özellikle ilçemizdeki inşaat sektörünün paydaşı olan diğer sektörleri de desteklemesini bekliyoruz. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz. İki sektörün yapacağı güç birliğinin şehir ekonomisine fayda sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Fiyatların daha da düşeceği bir nokta yok

İnşaat sektöründe yaşanan daralmanın gerek kamunun düzenlemeleri gerekse firmaların hamleleri ile toparlanacağını ifade eden Ertürk, “İnşaat ruhsatlarında yüzde 50’leri bulan düşüş söz konusu. Yani konut üretimi azaldı, yeni ürün eskisi gibi yoğun gelmeyecek. Maliyetlere bir yıl içerisinde yüzde 50 ila 70 oranında artış var. Firmalar bunu satış fiyatlarına yansıtmadı. Ama bu durum sürdürülebilir değil. 50’ye ürettiğini ne zamana kadar 30’a satabilir. Fiyatların daha da düşeceği bir nokta yok. Bundan sonra artık fiyatlar yukarıya doğru ivme yapacaktır. Tabi konut kredi faizi yüksek ve o konuda vatandaş haklı. Ama bugün pek çok inşaat firması bankaların verdiği oranların çok altında cazip oranlar veriyor. O nedenle ihtiyacı olan, ödeme planını yapanların beklememesinde fayda var. Ayrıca kamu bankalarının açıkladığı TÜFE’ye endeksli konut kredi oranları, önümüzdeki çeyrekte TÜFE’nin düşeceği realitesi ile cazibe oluşturacaktır” diye konuştu.

Toplantıda, konuşulan ve belirlenen sektör sorunları ile ilgili gerek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde gerekse bakanlıklar düzeyinde görüşmeler yapılacağı ve sektördeki sorunların giderilmesi noktasında gerekli tüm adımların atılması kararı alındı.

İnşaat sektörü temsilcileri ve banka yetkililerinin toplantıda belirlediği ve üzerinde tartışılan sorunlar ise şöyle:

1- Sıfır konut ve işyeri satışlarında geçici bir süreliğine yeni yapılardaki alım satım tapu harçlarının sıfırlanması.

2- Belli sosyal vasıfları barındıranlara; Hiç evi olmayanlara, 150 metrekare altı, 250 bin TL, banka ve devlet desteği ile ucuz konut kredisi imkânı sağlanması, bu konuyla ilgili konut kredi (KGF) fonunun kurulması.

3- Kat karşılığı veya hasılat paylaşım modeli ile iş yapan müteahhitlerin genelde sözleşmelerinde olan formajör halleri maddesi işletilerek, bu durağan piyasada işleri zamanında yetiştirme riski oluştuğu için müteahhitlerin arsa sahipleri tarafından cezai müeyyidelerle karşılaşmamaları için yapıların büyüklüğüne göre, 12-24 ay ek süre verilmesinin sağlanması.   

4- Mevcut inşaat halindeki projelere devlet destekli ucuz tamamlama finansmanı sağlanarak projelerin sonlandırılmasına destek olunmalı.

5- Müteahhitlerin kat karşılığı yaptığı inşaatlardaki imalat ilerleme seviyesine göre, hak ediş payları olan gayrimenkul haklarını, sattıkları 3. şahıslar hariç, sadece yüklenici firmaların veya gerçek kişilerin, tapu harcı ödemeksizin bedelsiz devir almalarının sağlanması.

6- Bugün inşaat imalatındaki daralma yarın inşaat malzeme satıcılarını ve imalat sanayisini etkileyeceğinden bu sektörler için de tedbir alınmalı.

ALTO Başkanı Ertürk, 2. çeyrekten itibaren ekonomide olumlu bir hava oluşacağını, 3. çeyrekten itibaren de inşaat sektöründe hareketin artacağı göz önüne alındığında firmaların ve kuruluşların planlarını buna göre yapmalarının fayda sağlayacağını belirterek sözlerini sonlandırdı.

 

Arif ÇAYAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.