Bankaların Kredi Kartı Faizinden Kurtulmanın Yolu

Bankaların Kredi Kartı Faizinden Kurtulmanın Yolu

Kredi kartları günlük hayatta ve alışverişlerde bir çok kolaylık sağlayan bir araç olmasının yanı sıra kartın borcu ödenmediğinde hayatı zindana çeviren yönünü gösteriyor.

Tüm Türkiye çapında 20 milyon vatandaşın kredi kartlarının sadece asgari tutarını ödeyebildiği gerçeği, kart kullanmının pek avantajlı olmadığını düşündürtüyor. Bankaların ödenmeyen kart borçlarını katlayarak faiz bindirdiği göz önüne alındığında ortaya korkunç bir tablo çıkıyor.

YÜZDE 50'Yİ BULUYOR

Bankaların kredi kartlarına uyguladığı akdi faiz yıllık yüzde 24.24'ü bulurken, gecikme faizi ise yüzde 30.24'e kadar çıkıyor. Kanunla yasaklanmış olmasına rağmen bankalar bileşik faiz uyguluyor. Böylece vatandaşın kredi kartı borcunda ödediği faiz yüzde 50'lere kadar tırmanıyor. Vatandaşın bin liralık borcu bin 500 liraya tırmanıyor. 2002 yılında vatandaşın 4.3 milyar lira olan kredi kartı borçları geçen hafta itibarıyla 78 milyar 339 milyon liraya yükseldi. Takipteki borç tutarı ise 7 milyar 125 milyon lira olarak kayda geçti.

BORCA İŞLETİLEN FAİZ

Kredi Kartı

MERKEZ BANKASI FAİZİ İNDİRSİN

Kredi kartı faiz oranlarını Merkez Bankası belirliyor. Dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanıyor. Kalan hesap bakiyesine, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda akdi faiz; asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan kısmı için akdi faiz uygulanıyor. Tüketiciler, Türkiye'de ciddi boyutlara ulaşan kredi kartı borçlarına uygulanan faizlerin indirilmesini talep ediyor.

KART SAYISINDA Avrupa BİRİNCİSİYİZ

Kredi kartı ve banka kartı sayısı 2015 yılında 2014'e göre yüzde 5 artarak 171 milyona ulaştı. Kartlarla yapılan ödemeler ise yüzde 15 arttı.

Kart sayısıyla Türkiye, Avrupa'da ilk sıraya yerleşti.

Kredi kartı sayısı geçen yıl 58 milyon 215 bine ulaştı.

İnternetten alışveriş yapan kredi kartı sayısı 22 milyon.

İnternetten kartlı ödeme tutarı yüzde 32 arttı.

Toplam kartlı ödemelerin yüzde 11'i internetten yapıldı.

2015 yılında kartlı alışverişlerin toplam tutarı 543 milyar 84 milyon TL'ye ulaştı.

Kartlı ödemelerin hane halkı harcamaları içindeki payı son 5 yılda yüzde 28'den yüzde 39'a çıktı.

Temassız kart sayısı yüzde 30 artarak, 23 milyon oldu. Temassız işlem kabul eden nokta sayısı ise 3 kat artarak 304 bin oldu...

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.