Barzani'den referandum açıklaması!

Barzani'den referandum açıklaması!

IKBY Başkanı Mesut Barzani, "Referandumun yerine bir alternatif için artık çok geç" şeklinde konuştu.

25  Eylül'de bağımsızlık referandumu yapma kararı alan  Mesud Barzani, gelen tepkilere rağmen geri adım atmıyor. Bugün yeni bir açıklama yapan IKYB Lideri, "referandumun yerine bir alternatif için artık çok geç" dedi.

ERDOĞAN REST ÇEKMİŞTİ: MGK'DAN SONRA GÖRECEK!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV - A Haber ortak yayınında Kuzey Irak'ta 25  Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumuyla ilgili sert konuşmuş, 22  Eylül'deki MGK'da, bu konuda nihai bir karar alınacağını açıklamıştı. Erdoğan, "Nihai kararımızı MGK'dan sonra görecek" demişti.

ABD'DEN DE TEPKİ GELMİŞTİ

Son olarak  Beyaz Saray'dan bir uyarı gelmiş,  ABD referandumu desteklemediğini belirtilip, "referandumun iptal edilmesi" çağrısında bulunmuştu.

İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA

İngiltere, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de bağımsızlık referandumu yapma kararını desteklemediğini bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından IKBY'nin bağımsızlık referandumu düzenleme kararı hakkında açıklama yayımlandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"İngiltere, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de referandum düzenleme niyetini desteklemiyor. Odaklanılması gereken konu DEAŞ'ı yenmekken referandum, bölgedeki istikrarsızlığı arttırma riskini barındırıyor. İngiltere bu nedenle, Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkinin geleceği bakımından IKBY ile Irak hükümeti arasında yeni görüşmeler önerisinde bulundu."

Bu görüşmelerin her iki taraf arasındaki anlaşmazlıklara değinilerek ön koşulsuz yapılması ve uluslararası toplum tarafından da desteklenmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "İngiltere, IKBY'yi bu fırsatı değerlendirmeye ve Bağdat ile ciddi müzakerelere başlamaya çağırıyor." ifadesi kullanıldı.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, ABD, İngiltere ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından referandumun ertelenmesine karşılık sunulan alternatif hakkında, "Şimdiye kadar referanduma denk bir alternatif bize ulaşmadı. Referandum, bağımsızlığa ulaşmamız için bir araçtır ancak hedef değildir. Amacımız bağımsızlıktır. Daha önce birçok vaatler verildi ancak hiçbiri yerine getirilmedi. Bu yüzden referandum ertelenmeyecektir." demişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.