Başarılı bir yaz sezonu daha geride kaldı

Başarılı bir yaz sezonu daha geride kaldı

Turizm sezonunun başarılı geçtiğini belirten Next Phase Danışmanlık şirketinin Kurucu Ortağı Pınar Kartal Timer, uçuş kısıtlamaları, aşılama çalışmaları ve yangın gibi etkenlere rağmen önemli sayıda yerli ve yabancı turistin konuk edildiğini söyledi.

Yurtdışına gidemeyen yerli turistlerin de Kaz Dağlarından Antalya'ya kadar tüm kıyı boyunca tatillerini geçirmeyi tercih ettiklerini ifade eden Next Phase Danışmanlık şirketinin Kurucu Ortağı Pınar Kartal Timer,“ Pandemi aslında insanların gezip görme isteklerini köreltmedi; tam tersine daha çok harekete geçirdi. Evde bunalan insanlar daha çok doğayla iç içe olabilecekleri destinasyonları tercih etti. Antalya'da Golf Resortlardan tutun da doğa içindeki küçük butik otellere olan talepler arttı. Sezon geç de olsa iyi başladı fakat Temmuz sonunda yaşanan ve uzun süre devam eden orman yangınları sektörü olumsuz etkiledi. Yerli yabancı pek çok turist rezervasyonlarını iptal ettirdi. Bunlara rağmen Covid şartlarını da göz önüne aldığımızda özellikle Ege, Güney bölgeleri ve Karadeniz yaylalarında iyi bir sezon yaşandı. İstanbul da ise Ramazan ayına kadar özellikle Orta doğu pazarına yönelik turist yoğunluğu yaşandı. Ramazan ayının etkisi ve pandemi nedeniyle iş seyahatlerinin askıya alınması ve toplantıların da online hale gelmesiyle birlikte İstanbul'daki otellerde de durgunluk yaşandı. Oteller artan rekabet koşullarına, indirime giderek ayak uydurmaya çalıştı. Bu da karlılığın azalmasına neden oldu. Boğaz kıyısında bulunan oteller ise bu süreçten daha az etkilendi” diye konuştu.

pinar-timer-3.jpeg

Tatil İhtiyacı Devam Ediyor

Eylül ayı itibariyle turist profilinde de bir değişim söz konusu olduğunu vurgulayan Pınar Kartal Timer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eylül ayında açılan okullarla çocuklu aileler evlerine geri döndü. Bu ayları özellikle tercih eden çocuksuz aileler ise hem sakinliği hem de daha uygun fiyatlar sunması açısından tatile çıkmayı tercih etti. Yabancı konukların da tatillerini sürdürmesiyle birlikte bu yıl Ekim ayının sonuna kadar sezonun uzaması söz konusu. Şu anda Dünya olarak yeniden bilinmez bir döneme daha giriyoruz. Vaka sayıları artıyor, yeni varyantlar çıkıyor, mevcut aşıların da yeni varyantlara olan etkisini tam olarak bilinemiyor. Artık uzun vadeli planlar yapmak yerine anı yaşamak önemli. Durumun gerektirdiği önlemleri alarak çalışmaları sürdürmek önem taşıyor. Turizm yatırımları da hem yurtiçi hem de yurt dışından zincirler tarafından devam ediyor. Çünkü Dünya var oldukça insanların gezip görme ve tatil yapma ihtiyacı da devam edecektir”

Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Gerek

Timer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müşterinin ve yapılan işin büyüğü, küçüğü yoktur. Aslında benzer süreçlerden geçiliyor, alınan aksiyonlar hep aynı. Şimdi artık insanlar farklı otel ve konaklama seçeneklerini de tercih ediyor. Karavan turizmi, glamping, yat turizmi villa kiralamaları Air Bnb gibi seçenekler de çok tercih ediliyor. İş seyahatleri ve toplantıları azaldı. Artık online veya hibrid toplantılar daha çok tercih edilmeye başlandı. Ofislerde çalışma azaldı. Herkes online çalışmalarını sürdürüyor. Bu süreç, çalışma hızını artırırken; mesai sürelerinin de uzamasına neden oldu. Online sistemlere ve dijital altyapıya yatırım yapan otelciler daha karlı çıktı. Daha fazla iş yapar hale geldiler. Dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve kalite kavramları her sektörün var olabilmesi için kendini geliştirmesi gereken alanlar oldu. Yurt dışında gururla izlediğim çok fazla otelci var umarım yakın gelecekte uluslararası arenada hizmet veren daha fazla Türk danışmanlık firmasını görürüz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.