Başarılı total kalça protezinin sırrı

Başarılı total kalça protezinin sırrı

Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Toker, kalça protezi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Total Kalça Protezinin bozulmuş, harap olmuş kalça ekleminin yapay eklem materyalleri ile değiştirilerek restore edilmesi işlemi olduğunu belirten Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Toker, “Ehil ellerde, uygun şartlarda, uygun malzemelerle yapılacak ve hayat boyu dayanması arzu edilen total kalça protezi, gerekli hasta uyumu da temin edilirse efektif, yüz güldürücü, başarılı, aynı zamanda korkulmaması gereken bir operasyondur” dedi. 

Ortalama 20 Yıl Dayanıyor

1960’lı yıllarda ilk kez uygulanmaya başlanan bu ameliyatların 70’li ve 80’li yıllarda daha geniş uygulama alanı bulduğunu belirten Opr. Dr. Gökhan Toker, “Ancak o yıllarda kullanılan teknikler ve malzemeler sebebi ile protezlerin ortalama 10 yıllık bir dayanma ömrü olmuştur. Günümüz şartlarında ise aranan çok daha uzun yıllar dayanacak bir kalça protezidir ve bu mümkündür. Başarılı bir kalça protezi; uygun pozisyonda yerleştirilmiş, ağrısız bir eklem temin ederek, hareket serbestliği sağlayan, günlük yaşamı konforlu hale getiren ve uzun yıllar dayanan protezdir. Bugün için özellikle seramik yüzeyli protezlerle 20 - 25 yıllık dayanma ömrü rahatlıkla temin edilebilmektedir” dedi. 

Teknoloji Gelişti

Geçmiş yıllarda protezlerin çelik alaşımlarından yapılmış olup, kemiğe “kemik çimentosu” denilen bir malzeme ile tutturulduğunu hatırlatan Opr. Dr. Gökhan Toker, “Günümüzde ise protezler genellikle titanyum alaşımlarından yapılmakta, üzerleri kemiğe tutunmayı sağlayacak bir takım özel yüzeylerle kaplanmakta ve çimentoya ihtiyaç kalmamaktadır. Dolayısı ile protez kemik yüzeylerine direkt temas ederek bir nevi kemiğe kaynamaktadır. Bu şekilde gerek protezlerin yapıldığı malzemelerden kaynaklanan aşınma ve gevşeme, gerekse çimentonun yarattığı problemler günümüzde geçerliliğini kaybetmiştir. Yine günümüzde kullanılan protezlerde hareketli yüzeylerde ortaya çıkan sürtünme ve buna bağlı aşınma özellikle seramik yüzeyler sayesinde minimum seviyelere indirilmiş, protez ömrünü belirleyen en önemli faktörlerden gevşeme ihtimali çok azaltılmıştır.

Enfeksiyon Oranı Düşük 

Protez uygulamalarında başarıyı etkileyen bir diğer ve en korkulan faktörün enfeksiyon olduğunu belirten Opr. Dr. Gökhan Toker, “Geçmiş yıllarda ameliyatların gerek süresi, gerekse ameliyathane şartları sebebi ile enfeksiyon oranları çok yüksek olmuştur. Bugün için ameliyatlar çok daha küçük kesilerle yapılmaktadır. Operasyon süreleri çok kısalmıştır. Ameliyathanelerin şartları çok gelişmiştir. Dolayısı ile ameliyatta enfekte olma riski çok azalmıştır” dedi. 

Bugün için bir Total Kalça Protezi ameliyatının başarısında diğer bazı etkenler yanında temel olarak dört faktör vardır:
En önemli faktör operasyonu uygulayan hekimin bilgi, beceri ve tecrübesidir. Diğer tüm şartlar fevkalade olsa da uygulayıcı temeldir. 
Kullanılan protezin doğru seçimi ve kalitesi de çok önemli bir faktördür. En ileri teknolojilerle üretilmiş, en kaliteli malzemelerle yapılmış, mükemmel dizayna sahip protezlerin yanında halen piyasada eski nesil protezler de bulunmaktadır. Dolayısı ile kullanılacak malzemeyi sorgulamak şarttır.

Ameliyatın yapılacağı hastane ve ameliyathane şartları da mutlaka sorgulanmalıdır. Bugün için tüm dünyada kabul gören, bir ameliyathanede olması gereken optimum şartlar bellidir. Ancak, bunların uygulamaya geçirilmiş olması, hastane idarelerinin bu şartları uygulamada gösterdikleri özen ve ciddiyet önemlidir.

Hastaya bağlı faktörler çok önemli olmakla beraber yerine getirilmesi hekimden bağımsız ve en zor olan konudur. Hastanın hekimin önerilerine harfiyen uyması, belli bazı yaşam şartlarına kendini adapte etmesi her zaman kolay olmamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.