Başbakan Binali Yıldırım zeytin primine yeşil ışık yaktı

Başbakan Binali Yıldırım zeytin primine yeşil ışık yaktı

Torbalı Ticaret Odası ve Torbalı Belediyesi’nin düzenlediği “Güçlü Ekonomi, Güçlü İzmir, Güçlü Türkiye Toplantısı”nda zeytin sektörünün yaşadığı sorunlar konuşuldu.

 Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, gecede Başbakan Binali Yıldırım’a zeytinyağı prim desteği alırken hammaddesi olan zeytine prim verilmemesinin çalışkan üreticiyi üzdüğünü dile getirdi. Alhat, “Sofralık zeytin yetiştirmek ciddi bir emek gerektiriyor. Zamanında sulama yapmalısınız, gübre ve ilaç kullanmalısınız, budama, toprak işleme gibi  çabalar göstermeden sofralık zeytin elde edemezsiniz. Eğer zeytine iyi bakmazsanız o zaman yağlık oluyor. Yağlık zeytine de prim veriliyor. Ancak bakımı daha zor olan sofralık zeytine prim desteği verilmiyor. Yağ da önemli zeytin de. Lütfen bu adaletsizlik giderilsin" dedi.

Konuyla yakından ilgilenen Başbakan Yıldırım, prim desteği için bürokratlarına talimat verdi. Ankara’da zeytine prim talebiyle ilgili bir sektör toplantısının gerçekleştirilerek çalışma başlatılmasını istedi.  Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alhat, Başbakan Yıldırım’a “Prim Dosyası” verdiklerini  belirterek, “Akhisar sadece Türkiye'nin değil dünyanın da  önde gelen sofralık zeytin üretim  merkezi. Türkiye’deki neredeyse her sofrada Akhisar zeytini tüketiliyor. Bunun için üretici büyük bir emek harcıyor. Oysa bunu yapmasa zeytini, yağlık hale getirip zeytinyağı üretse prim desteği de alacak. Ancak üreticimiz kendisinden, eşinden, çocuklarından, ailesinden hayatından fedakarlık ederek hepimizin sağlıklı beslenmesi için çile dolu üretimi tercih ediyor. Biz bu büyük fedakarlığın desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Zeytine prim desteğinin sektöre de canlılık getireceğine dikkat çeken Alhat, “Zeytin ekonomisinde küresel ligde liderliği almamız şart. Çünkü Türkiye’nin 2023 hedefleri var. Bu liderliği alabilmemiz için fedakar üreticimize prim desteği büyük moral olacak” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.