Başbakanlık Harekete Geçti! Tamamen Değişiyor!

Başbakanlık Harekete Geçti! Tamamen Değişiyor!

Başbakanlık’ta, “Cumhurbaşkanlığı sistemi”nde kamu idaresinin nasıl yapılanacağı konusunda çalışma başladığı bilgisi geldi.

Türkiye kamu idaresi, bakanlıklar ve Bakanlar Kurulu aracılığıyla yürütülüyor. Özerk kuruluşlar ve yerel yönetimlerin bile bir “ilgili bakanlığı” var. Bakanlar ve bağlı kuruluşların yapılanması hep tartışıldı. 2011’de KHK ile geniş çaplı bir organizasyon değişikliği yapıldı. Hatta Sağlık Bakanlığı ana hizmet birimleri “kurum” haline getirilerek farklı bir yapı denendi. Bugünlerde Başbakanlıkta hummalı bir çalışmanın başladığı bilgisi geldi.
 
Türkiye Cumhurbaşkanlığı sistemi ile kamu idare modelini tamamen değiştirecek. Peki bu yeni yapı içinde kamu idaresi nasıl yapılanacak. Kaç bakanlık olacak? Mesela 52 devletten oluşan dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin 15, Rusya’nın 21 bakanlığı var. Türkiye’de kabine 27 kişiden oluşuyor. Koalisyonlar döneminde bu sayı 35’e kadar çıkmıştı. Anayasa değişikliği kabul edilirse kanuna gerek kalmadan dahi böyle bir yapılanmayı yürürlüğe koymak mümkün. Bu durumda ilk seçime süre 2 yıl olmasına karşın hazırlıklar şimdiden başlamış durumda.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dünya

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.