BASİFED'ten 'İzmir’in Temiz Enerjisi' başlıklı çevre paneli

BASİFED'ten 'İzmir’in Temiz Enerjisi' başlıklı çevre paneli

BASİFED tarafından “İzmir’in Temiz Enerjisi” başlıklı bir panel düzenlendi.

Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED), fuarizmir’de yapılan Wenergy Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı ve Konferansı’nda “İzmir’in Temiz Enerjisi” başlıklı bir panel düzenledi. BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı’nın oturum başkanlığını yaptığı panelde BASİFED Yeşil Komisyon Başkanı, SİNTAN Kimya CEO’su Kenan Mazıcı, BASİFED Yönetim Kurulu Üyesi, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ve BASİFED Yönetim Kurulu Üyesi, İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı, EGE DERİDER Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli İzmir’in yenilenebilir enerjideki imkanlarını ve potansiyellerini değerlendirdi.

Toplantının açılışını yapan BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, İzmir sadece özel sektör ve STK’ların değil İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de temiz enerji konusunda çalıştığını ve İzmir’in bu anlamda çok büyük bir potansiyelinin bulunduğunu söyledi. Bu fuarın seçim öncesine denk gelmesi nedeniyle bir tereddüt yaşadıklarını, ancak üç gündür fuara gösterilen yoğun ilgiden dolayı mutlu olduklarını söyleyen BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, İzmir’in temiz enerjide Türkiye’nin en önemli kenti olabilecek bir gücü bünyesinde barındırdığını ifade etti.

kasali.jpg

“TEMİZ ENERJİNİN BAŞKENTİ İZMİR’DİR”

BASİFED Yönetim Kurulu Üyesi, İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı ve EGE DERİDER Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, İzmir’in rüzgâr enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerjide gelmiş olduğu seviyeyi değerlendirdi.

‘Rüzgârın Başkenti İzmir’ tanımını ‘Temiz Enerjinin Başkenti İzmir’ olarak değiştirdiklerini söyleyen Sevimli, “İzmir’i, Manisa ve Balıkesir ile birlikte düşündüğümüzde ülkemizdeki üç rüzgâr santralinden biri bu üçgenin içerisinde bulunuyor. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük rüzgâr türbin kanadı fabrikası da İZBAŞ’ta üretimini sürdürüyor” dedi.

İzmir’in sadece rüzgâr ve güneşte değil, jeotermal enerjide de büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Sevimli, şu değerlendirmeyi yaptı: “İzmir’de iki güneş var. Birisi başımızın üzerinde parlayan güneş. İzmir, o güneşin sonsuz enerjisinden faydalanacak yatırımların adresi olurken, bir de ayaklarımızın altındaki güneşimiz, yani jeotermal enerji kaynağımız var. İzmir’in iki büyük metropol ilçesi 25 yıldır tam bir yerli ve yenilenebilir kaynak olan jeotermal enerji ile ısınıyor. 39 bin 500 konut ile Türkiye’de en yüksek konut ısıtmasına sahip bir şehir İzmir. Bu sayının artması için gerekli yatırımların yapılmasını gönülden diliyoruz. Ayaklarımızın altında bu sonsuz enerji kaynağı dururken, Allah’ın bize sağladığı bu nimeti kullanmak yerine, binlerce kilometre uzaktan boru hattı ile ve döviz ödeyerek satın aldığımız doğalgazı, 'konut ısıtması' için kullanmanın mantığını da çözmüş değiliz.”

sevimli.jpg

“TOPRAĞI VE SUYU ANAYASAL GÜVENCEYE ALMAMIZ LAZIM”

BASİFED Yeşil Komisyon Başkanı, SİNTAN Kimya CEO’su Kenan Mazıcı, temiz enerji konusuna farklı bir bakış açısından yaklaşmak istediğini söyleyerek “Bugüne kadar 43 ülke gezdim, ülkelerin enerjiye, sanayiye nasıl yaklaştıklarını inceledim. Biz öncelikle tarım alanlarımıza ve su havzalarımıza anayasal koruma talep etmemiz gerekiyor. Hangi siyasi parti, kuruluş, ideolojide konumlanıyorsak konumlanalım, geleceğimizin yegane koruması budur, topraklarımıza ve suyumuza anayasal koruma” dedi.

Yeşil Komisyon olarak bu politikaya sahip çıkmaya odaklandıklarını söyleyen Mazıcı, “Hepimiz seçimden sonra oluşacak yeni hükümette, Cumhurbaşkanlığı üzerinde bir baskı oluşturmalıyız. Tarım politikamızı ve su yönetimimizi kişilerden, sermayeden, gündelik politikalardan arındıralım” dedi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ 5 YIL İÇİNDE YÜZDE 64 BÜYÜYECEK”

ESİAD olarak yeşil mutabakat, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme çalıştıklarını söyleyen ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, “Kavramlar sürekli değişse de özü itibariyle konuşulan konu yeşil enerji. Bu terminolojiyi yakalamak kolay değil, teknoloji de hızla değişiyor. İzmir’in çok büyük bir potansiyeli var. 5 yıl içinde yüzde 64 büyüyecek yenilenebilir enerji sektöründen bahsediyoruz” dedi. Sürdürülebilirlik alanında da çalışmalar yürüttüklerin ifade eden Zorlu, “Enerji verimliliği de jeopolitik bir konu aynı zamanda. Yenilenebilir enerji noktasında verimliliği çok önemli görüyorum. 2030 yılında İzmir iklim nötr olma hedefinde. 7 senemiz kaldı. ‘Ben şirket olarak ne yapmalıyım’ dediğimizde çılgın bir liste çıkıyor, hızlıca İzmirli firmaların, üreticilerin, sanayicilerin bu konuya eğilmesi, dönüşümlerine başlaması gerekiyor. Verimlilik üzerinde de çalışmak gerekli” dedi.

İzmir açısından hedefin belli olduğunu söyleyen ESİAD Başkanı Zorlu, “Daha fazla ortak çalışmalar yürütmemiz gerekiyor. Yeşil mutabakatta karbon emisyonu en önemli konulardan bir tanesi. Avrupa ülkeleri 2053 Avrupa nötr hedefine çok hızlı ilerliyorlar. Bizim bu başlıklarda İzmir olarak güzel bir adım attık, arkasını da getirmemiz gerekiyor” dedi.

mazici.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.