Başkan Atila’dan kurtuluşun başladığı yere davet!

Başkan Atila’dan kurtuluşun başladığı yere davet!

Bornova Belediyesi’nce kentin düşman işgalinden kurtuluşunun başladığı Belkahve’de hayata geçirilen Ata Anı Evi, İzmirlilerden büyük ilgi görüyor.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yoğun ziyaretlerin gerçekleştiği mekan şimdi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım’da da ziyaretçilerini  ağırlayacak

Belkahve Ata Anı Evi’ne gelen ziyaretçilerin Kurtuluş Savaşı ruhunu hissederek duygusal anlar yaşadığını ifade eden Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Bu yıl Atamızın aramızdan ayrılışının 80. yılı. Tüm vatandaşlarımız Ata Evi’ni ziyaret ederek Atamızı anmaya davet ediyorum” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’i seyrettiği ve İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun başladığı konum olan Belkahve’de hayata geçirilen Ata Anı Evi, İzmirlilerden büyük ilgi görüyor. Bornova Belediyesi tarafından 2016 yılında tarihe yakışır şekilde yenilenerek hizmete açılan mekanda işgal yıllarına ait eşyalar, dönemin askeri ve halk hareketini  ifade eden fotoğraflar ile maketler yer alıyor. Atatürk  ile ilgili bir çok kitabın da bulunduğu Anı Evi’nde  gösterilen  bilgilendirici videolar ve belgeseller de ziyaretçilerin duygusal anlar yaşamasına neden oluyor. 

Açıldığı günden bu yana 30 binin üzerinde kişinin ziyaret ettiği mekan Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 80. yılında da İzmirlileri ağırlamayı bekliyor. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Atatürk’ü özellikle geleceğimiz olan çocuklara daha iyi anlatmamız ve onun açtığı yolda emin adımlar yürümemiz gerekiyor. Bu 10 Kasım’da da her zaman olduğu gibi kendisini şükran ve minnetle anıyoruz. Tüm vatandaşlarımızı Ata Evimize bekliyoruz” dedi.

sly_0846.jpg

Gerçekçi Atatürk Heykeli çok beğenildi

Ata Anı Evi’nde saç ve göz gibi detaylarda gerçek ve gerçeğe en yakın görüntüyü veren materyaller kullanılarak yapılan Atatürk’ün çok gerçekçi olarak tanımlanan heykeli  de sergilenmeye başladı. Heykeltraşlar Neda İsmail Atar ve Can Akdaş tarafından hiperreal (çok gerçekçi) olarak adlandırılan bir anlayışla yapılan Heykel, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş mücadelesinin sonlandığı 1922’deki görüntüsüyle ölümsüzleştiriyor. 

Taş kitabe 

Ata Anı Evi, çok önemli bir tarihi belgeye de ev sahipliği yapıyor. Vali Kazım Dirik’in 1926 ile 1928 yılları arasında Belkahve’de bulunan çeşmenin alınlığına koydurduğu taş kitabe, bir süre önce Bornova Belkahve Mevki’nde bulunan Kavaklıdere Mahallesi Camisi’nin bahçesinde bulundu. Üzerinde eski Arap harfleriyle “Vatanın ruhu büyük Gazi. Düşman ordusunu denize atarken bu çeşmenin bulunduğu Belkahve’den İzmir ve denizi temaşa buyurmuşlardır” yazan kitabe Bornova Belediyesi tarafından yeniden eski yerine konulmak üzere korumaya alındı. Ata Anı Evi’ni ziyaret edenler bu taş kitabeyi de görebiliyor.

sly_kitabe.jpg

Tarihi eserler sergileniyor

Ata Anı Evi’nde tarihi değeri olan ve o döneme ait çok sayıda eşyayı görmek mümkün.İşgal yıllarında toplatılan Türk Bayrakları yerine, İzmirli kadınların kendi elleriyle diktikleri, bayraklardan, generalinden erine herkes için tek tip olarak hazırlanan İstiklal madalyalarına kadar bir çok eşya buluyor. Hasan Tahsin’in işgalcilere ateşlediği silahın aynı serisi de Ata Anı Evi’nde sergileniyor. Türk ve Yunan askerlerinin mataralarını, dua kitabı, bayrak, Şayek, Kalpak ve savaş yıllarına ait silahlarda sergide görülebiliyor.  

Harita ve fotoğraflar

Ata Anı Evi’nde İstiklal Mücadelesi’ni ve Atatürk’ü anlatan yazılı eserler, resimler ve telgraflar da görülebiliyor. Kitaplığın arkasındaki bölümde Kurtuluş Savaşı yıllarına ait savaş planları, Sevr Anlaşması’nın ilk haritası, istiklal madalyaları, döneme ait şamdan telefon, gramofon ve daktilo ile ilk baskı “Nutuk” kitabını bulunuyor.  “9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu” fotoğraf sergisi de görülmeye değer bir başka köşe olarak dikkat çekiyor. Hatıra fotoğrafı çektirme köşesinin de bulunduğu Ata Anı Evi’nin gösterim bölümünde, kurtuluş destanını anlatan belgeseller, siper şeklinde dekore edilmiş odada izlenebiliyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.