Başkan Batur, Basın Bayramı'nı kutladı! 

Başkan Batur, Basın Bayramı'nı kutladı! 

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı kutladı.

Sosyal medya üzeriden açıklama yaparak Basın Bayramını kutlayan Başkan Batur, "Bir ülkede basın özgürse, gerçek bir özgürlük ortamından ve demokrasiden bahsedilebilir. Sansürsüz bir basın, kalemlerini sadece halkın doğru ve tarafsız olarak bilgi almalarını sağlamak için özgürce kullanabilen gazetecilerin olduğu bir ülke dileğiyle... #gazetecilervebasınbayramı" dedi.

eaozpclwkaa78fa.jpg

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedir?

Basın Bayramı veya Gazeteciler ve Basın Bayramı, tarihi konusunda üzerinde anlaşmazlık bulunsa da Türkiye'de Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanan önemli gündür.

BASIN BAYRAMI TARİHİ

Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan gazeteler sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanıyordu. Türk basınında sansür ilk kez 10 Mayıs 1876 tarihinde uygulanmaya başladı. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu uygulamaya son verildi ve günümüzde bu olay "sansürün kaldırılması" olarak adlandırılıyor. Bunun üzerine, 10 Haziran 1946 yılında kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bir basın günü oluşturmayı planlayarak Türkiye''de ilk gazetenin çıkış tarihinin "Basın Bayramı" ilan edilmesine karar verildi. Ancak ilk gazete konusunda çeşitli görüşler bulunduğu için bir görüş birliği sağlanamadı, daha sonra Falih Rıfkı Atay tarafından bayramın her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanılması fikri ortaya atılarak kabul edildi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.