Başkan Batur, Konak'a bir tarihi yapıyı daha kazandıracak

Başkan Batur, Konak'a bir tarihi yapıyı daha kazandıracak

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileriyle bir araya gelen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, geleceğin mimarlarına restorasyon çalışmalarını anlattı.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileriyle bir araya geldi. Tarihi Kemer Tren İstasyonu’nun hangar binasını, İzmir Serbest Mimarlar Derneği ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi işbirliğiyle, İZTASYON Mimarlık ve Kent Etkinlikleri Merkezi olarak şehre kazandırmak için yaptıkları çalışmaları öğrencilerle paylaşan Batur, başta kentsel dönüşüm olmak üzere Konak’ta yaptıkları çalışmaları da aktardı.

baskan-batur-gelecegin-mimarlariyla-bulustu1.jpeg

Yaşar Üniversitesi’nin Bornova’da kurulu Selçuk Yaşar Kampüsü’nde yapılan toplantıya, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Havva Meltem Gürel, öğretim görevlileri ve 4. sınıf mimarlık öğrencileri katıldı.

Toplantıda konuşmaya kısaca özgeçmişini aktararak başlayan Başkan Batur, kendisinin de mimar olduğunu belirterek, üniversiteyi 1981 yılında bitirdiğini belirtti. Önce mimarlık yaptığını, daha sonra siyasete atıldığını söyleyen Batur, 20 yılı Narlıdere’de olmak üzere yaklaşık 25 yıldır belediye başkanı olduğunu kaydetti. Belediye başkanının kente mimar olarak bakabilmesinin çok büyük avantajları olduğunu söyleyen Batur, “Mimar olarak bakmak ayrı bir göz demek; kentin gelişmesiyle, kentin gelecekte ne olacağıyla ilgili öngörüleri saptamak ve buna göre vizyon koymak çok önemli. Narlıdere’de, mimari açıdan baktığımızda, okullarda bize öğretilen eğitim tekniğine uygun bir yapılaşmanın olduğunu görürsünüz” dedi.

baskan-batur-gelecegin-mimarlariyla-bulustu6.jpeg

Narlıdere’de yeşil alanların korunması adına da önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Batur, “Narlıdere deyince kentsel dönüşüm akla gelir. Narlıdere’de kentsel dönüşümü başlatan belediye başkanıyım. Orada yerleşik halkın da görüşlerini alarak, yüzde yüz uzlaşıyla kentsel dönüşümü yaptık. Bugün Narlıdere’de emlak piyasanın en üst noktaya gelmesinin nedenlerinden biri budur. Kenti korumak, kentliyle uzlaşı içinde projeleri yapmak bana göre en önemli nokta. Orada oturan vatandaşın benimsemediği, o işin içinde olmadığı hiçbir proje başarılı olamaz. Özellikle kentsel dönüşümde buna çok dikkat ediyoruz” diye konuştu.

Narlıdere’deki özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarındaki başarının ardından, CHP Genel Merkezi’nin, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun takdiriyle, İzmir’in kalbi olmasına rağmen, çarpık yapılaşmada birinci sıraya gelen Konak’a atandığını, Konak’taki vatandaşların da tercihiyle başkanlık görevine geldiğini ifade eden Batur, şöyle devam etti; “Konak’ta Kordon’un, Güzelyalı’nın arkasında çarpık yapılaşma olan o kadar çok mahalle var ki. Atatürk maskının karşısındaki Kadifekale’nin yan tarafındaki yapılaşmaya baktığınızda, bir metrekare yeşil alan yoktur, otobüsler karşı karşıya geldiğinde biri diğerinin geçmesini bekler. Biz bu tür bölgelerde yeni bir dönüşüm planı hazırladık. Beştepeler’de 200, Gültepe’de 300 hektar olmak üzere 500 hektarlık bir alanın dönüşüm planlarını hazırladık, parselasyon planları da tamamlanmak üzere. İşin zoru da bundan sonra. Bundan sonra da uzlaşı görüşmelerine başlıyoruz. Kentlinin, orada yaşayan vatandaşın haklarını koruyacak, belediyenin kontrolünde yapılacak bir Narlıdere modelini orada da uygulayacağız.”

baskan-batur-gelecegin-mimarlariyla-bulustu4.jpeg

Konak’ta üç bini aşkın tarihi bina olduğunu, bu yapıları restorasyon çalışmalarıyla tekrar şehre kazandırmak için çalıştıklarını da söyleyen Batur, 10 yıllığına kiraladıkları tarihi Kemer Tren İstasyonu’nun hangar binasını da İZTASYON Mimarlık ve Kent Etkinlikleri Merkezi’ne dönüştüreceklerini belirtti. Çalışmaları İzmir Serbest Mimarlar Derneği ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi işbirliğiyle yürüttüklerini belirten Batur, “1857 yılında yapılmış bir bina. 795 metrekarelik bir alan, açık alanı da 2 bin 500 metrekare. Hemen yanından İzban geçiyor. Harika bir yapı. Mümkün olduğunca mevcut halini korumak istiyoruz. Bittiği zaman kente çok güzel bir misyon kazandıracak. Mimarlık öğrencilerinin mimarlarla birlikte vakit geçirebileceği, her türlü mekânsal çalışmanın yapılabileceği bir merkez olacak” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.