Başkan Batur, Roman Soykırımı'nı andı!

Başkan Batur, Roman Soykırımı'nı andı!

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 2 Ağustos 1944’deki ‘Roman Katliamı’nı unutmadı.

Medya Ege- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 2 Ağustos 1944’deki ‘Roman Katliamı’nın yıl dönümünde bir mesaj yayımladı. Binlerce Roman'ın Alman Nazileri tarafından katledildiği Roman Soykırımı'na dair Başkan Batur, "Roman Soykırımı 'Porajmos' yıllar geçse de unutulmayacak. Soykırımın kurbanlarını saygıyla anıyorum" dedi.

fzjifddwaaa1x-i-1.jpg

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Başkan Batur, "Roman kardeşlerimize karşı, 2 Ağustos 1944’te gerçekleştirilen ve insanlık tarihinin kara sayfalarından biri olan, Roman Soykırımı 'Porajmos' yıllar geçse de unutulmayacak. Soykırımın kurbanlarını saygıyla anıyorum" ifadelerini kullandı.

Roman Soykırımı nedir?

Porajmos veya Roman Kırımı, Çingene Soykırımı, II. Dünya Savaşı'nda Nazi yönetimince gerçekleştirilen Çingenelere yönelik soykırımdır. Kelime anlamı olarak yok etme ve yıkım anlamına gelen Porajmos veya Pharrajimos ve yine toplu katliam anlamındaki Samudaripen kelimeleri bu soykırımı ifade etmede kullanılmaktadır.

Başta Almanya, Avusturya, Hırvatistan, Macaristan, Romanya olmak üzere, Nazi yönetimi veya Nazi işgali sonrası kurulan idarelerce çıkartılan kanunlar ve uygulamalar uyarınca Çingene nüfusunun önemli kısmı mal ve mülkleri müsadere edildikten sonra toplama kamplarına gönderildiler. Dünya savaşının öncesindeki baskılar 13 Ekim 1942’de çıkarılan emirle toplu katliama dönüştü ve savaş bittiğinde, Auschwitz-Birkenau, Chelmno, Sobibor kampları olmak üzere çeşitli toplama kamplarına sevk edilen Alman ve Avusturya Çingenelerinden yarıdan fazlası (yaklaşık 25 bin) öldürülmüştür. Belzec, Jasenovac kamplarındaki Balkan Çingenelerinin kaybı ise bunun çok daha ötesindedir. O dönemde Avrupa'daki Çingene nüfusunun 1 milyondan az olduğu düşünüldüğünde, 220.000 ila 500.000 arasında değişen çingene katliamının boyutları ortaya çıkmaktadır.


Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.