Başkan Çelik: Atatürk'e borcumuzu daha çok çalışarak ödeyeceğiz!

Başkan Çelik: Atatürk'e borcumuzu daha çok çalışarak ödeyeceğiz!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yurt gezileri kapsamında 13 Nisan 1934’te Bergama’ya gelişinin yıldönümü törenle kutlandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yurt gezileri kapsamında 13 Nisan 1934’te Bergama’ya gelişinin yıldönümü törenle kutlandı. Kaymakamlık Tören Alanı’nda çelenk konulması ile başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti.

image2.jpeg

Törende konuşma yapan Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju Çelik, "Bergamalılar olarak 13 Nisan bizim için çok özel bir gündür. Bundan 90 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk, güzel Bergama’mızı onurlandırmıştır. O günün heyecanını bugün de bütün yüreğimizle hissederek bu anlamlı günü kutluyor, işgal altında geçen o zorlu koşulları, Anadolu ve Bergama halkının vatan mücadelesini bir kez daha saygıyla yad ediyoruz. Uzun yıllar süren savaşlarda ordusunun başında daima ön safta bulunan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluş mücadelesinin ardından Türk halkı ile kucaklaşmak amacıyla Anadolu’yu bir uçtan bir uca dolaşmıştır. Genç Türkiye Cumhuriyeti’ni, muasır medeniyetler yolunda ilerlemesi için çıktığı bu yolculukta bundan 90 yıl önce bugün Bergama’mızı ziyaret etmişlerdir. İlçemizi gezen Atatürk, şehrimizin tarihi dokusundan çok etkilenerek, bir müze kurulması ve ilçenin dünya çapında tanıtılması için bir şenlik düzenlenmesi gerektiğini söylemiştir. İşte bugün dünyanın her ülkesinden ziyaretçinin geldiği Bergama Müzesi ile ülkemizin ilk yerel festivali Bergama Kermesimiz Ata’mızın armağanıdır. Geçmişini bilmeyen toplumlar bugünü kavrayamaz ve geleceğini de kuramaz. Bizler, büyük sıkıntı ve kıt imkanlarla, onuru ve namusuyla kurtuluş mücadelesi vermiş olan Anadolu halkının birer evladı olmaktan ve UNESCO Dünya Mirası kentte yaşıyor olmaktan onur duymaktayız. Büyük mücadelelerle bugüne gelmiş olan Türk milleti ve de Bergamalılar olarak bizler, bu topraklar için can vermiş şehitlerimize ve Mustafa Kemal Atatürk'e olan borcumuzu ancak daha fazla çalışarak, daha büyük işler başararak ödeyeceğimiz biliyoruz” dedi.

image1.jpeg

ATATÜRK İLÇEMİZİN KADERİNİ DEĞİŞTİRMİŞTİR

Başkan Çelik, sözlerini şöyle sürdürü:

"Hayatı cepheden cepheye savaşmakla geçen, Cumhuriyetimizi kuran ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşması için çalışan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Anadolu’yu uçtan uca dolaşmış, 90 yıl önce bugün Bergama’yı ziyaret etmiş, ziyaretleri kapsamında Bergama’nın tarihi dokusu nedeniyle bir müze kurulmasını ve dünya çapında tanıtılması için şenlik düzenlenmesini gerektiğini söylemişti. Yıllardır uluslararası ziyaretçilerin geldiği, öğrencilerin ve halkların kaynaştığı, Bergama’mızın uluslararası tanıtımı sağlayan Bergama Kermesi’nin temellerinin atıldığı bu kutlu günde şehrimiz her geçen gün muasır medeniyetler seviyesine çıkıyor. Atatürk Bergama’ya hediyeleri olan Türkiye’nin ilk yerel festivali Bergama Kermesi ve Bergama müzesi kentin geleceğine yön vermiş ve Ata’mızın ne kadar büyük bir devlet ve halk adamı olduğunu göstermiştir."

TÖRENLER BERGAMA CUMHURİYET MEYDANI’NDA GERÇEKLEŞTİ

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen Atatürk'ün Bergama’ya Gelişinin 90. yılı Kutlama Programı’nda günün anlam ve önemine dair konuşmalar, ilçemizin ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen “Bergama Atatürk'ü Kucaklıyor” konulu şiir yarışmasında birinci olan eserin okunması ile devam etti.

Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Salih Çavuş Oyunu, Kılıç Kalkan Derneği Kılıç Kalkan Ekibinin gösterileri sahne aldı. İlçemiz lise öğrencileri arasında düzenlenen “Bergama Atatürk'ü Kucaklıyor” kompozisyon yarışmasında birinci olan eser okundu ve Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Atatürk'ün sevdiği türküler solo dinletisi büyük bir beğeniyle dinlendi. Program, Halk Eğitim Merkezi usta öğreticilerinin hazırladığı zeybek gösterisi sonrası ödül töreni ile son buldu.

image5.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.