Başkan Çerçioğlu, "Kadınlardan bu kadar korkmayın"

Başkan Çerçioğlu, "Kadınlardan bu kadar korkmayın"

8 Mart dünya emekçi kadınlar günü dolayısıyla “Kadın temalı soyut heykel" yarışması nedeniyle verilen önergeye AK Parti grubunun karşı çıkmasına, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu sert tepki gösterdi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı 2. oturumu yapıldı. Aydın Büyükşehir Belediye başkanı Özlem Çerçioğlu 8 mart dünya kadınlar gününde kadın ve erkeği sanatla eşitlemeyi hedefleyen bir yarışmayı meclis oylamasına sundu. 8 Mart nedeniyle yapılması planlanan “Kadın temalı soyut heykel" yarışması düzenlenmesine red oyu veren AK Parti meclis üyeleri ifadelerinde "Heykelin çok öncelikli olmaması, daha önemli kadın sorunlarına kaynakların aktarılması" ifadelerini kullanırken, bu ifadeler kadının sosyal hayatta onların gözünde sanatla bir türlü var olamaması durumunu da gözler önüne serdi.

kapak_162830.jpg

Başkan Çerçioğlu’ndan sert çıkış "Kadınlardan bu kadar korkmayın"

Başkan Çerçioğlu AK Parti Belediye meclis üyelerinin sözlerine şu şekilde karşılık verdi:

“Sayın meclis üyeleri, değerli belediye başkanları, bu sözleri bir kadın olarak işitmekten hicap duyuyorum. Gerçekten ne söyleyeceğimi bile bilmiyorum.  Biz Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak kadın ve aile komisyonu kurduk. Artı daire başkanlığı kuruldu. 12 yıldır belediye başkanıyım. Kadın bir belediye başkanıyım. 12 yıl boyunca kadınlara hizmet ettik. Hizmet etmeye de devam ediyoruz. Bir çok kadın kooperatifi kurduk. Eşitleri arasında kadınları tercih ettik işe alırken, ama şu anda sayın meclis üyesi çarpıtarak kadınlara yeteri kadar ilgi gösterilmediğini söylüyor. OECD ülkeleri içinde en çok kadına şiddet ve kadın cinayetleri bizim ülkemizde yaşanıyor malesef. Ben bunu üzülerek ifade ediyorum. Önümüzde bir 8 mart var. İstedik ki Aydın gibi ismi Aydın olan bir kentte bir farkındalık yaratalım. Sanatla kadın ve erkeğin eşitliğini anlatmak istedik buna bile karşı çıkılıyor. Kadın dendiği  zaman nüfusun yarısı, bütün kadınları kapsayan soyut bir heykel yarışması açıyoruz. Sanata, sanatçıya hem değer veriyoruz hemde kadınla erkeğin eşit olduğunu, sanatla anlatmaya çalışıyoruz. Tamamen düşüncemiz bu yöndedir ama kalktınız nasıl bir düşünce yapısı söyleyecek hiçbir şey bulamıyorum.” 

Oylama sırasında da “Kabul edenler de bizi de sayın, divanımız kadınlardan oluşmaktadır” diyen Çerçioğlu, ‘konuyu çarpıtıyorsunuz’ şeklinde gelen eleştiriye de şu cümlelerle yanıt verdi “Asla çarpıtmadım, kadın konusunda asla çarpıtmadım.  Bu ülkede her gün kadın cinayeti işleniyor her gün yüzlerce kadın şiddete maruz kalıyor sanatla kadınla erkeğin eşit olduğunu anlatalım dedik ve siz red verdiniz”  Özlem Çerçioğlu, “Kadından bu kadar korkmayın, cansızına tahammül edemiyorsunuz” diyerek sözlerini tamamladı.

162746925-2.jpg

'Bu olay kadına duyulmayan saygının, süslü sözlerle ifade edilme biçimidir'

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’de konu ile ilgili şunları söyledi: “"Bugün kadın katliamlarından bir simge haline gelen Özgecan'ında katledildiği, ölüm yıl dönümü. Ölüm yıl dönümünde kadınla ilgili bir sanatla, kadın ve erkeğin eşitliğinin ifade edilmesine ilişkin bu şekilde ifadede bulunup ki, bence yaptığınız ifade elma ile armutu toplamak gibi. Biraz önce Başkanım anlattı kadınlarla ilgili bir çok şey yapıldı ve yapılmaya devam edilmektedir, ama bir taraftan kadının sanatla ifadesi söz konusu olduğunda buna çok güzel süslü laflarla bahane buldunuz ve muhtemelen vetoyu kullanacaksınız. Ben bununla ilgili tek cümle söylemek istiyorum, Bu olay, kadına duyulmayan saygının süslü sözlerle ifade edilme biçimidir. Benim tek bildiğim, tek duyduğum, tek gördüğüm bugün bu mecliste bu olmuştur ben sizi tebrik ediyorum. Aslında size bu cevapları vermesi gereken grubunuzdaki kadın üyelerinizin olması lazım, umarım bir cevapları olur sizlere”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.